想講馮允謙Jay Fung係好野黎

1001 回覆
2289 Like 94 Dislike
巨聲出身嗰時明明記得因為外型所以紅過一排, 估唔到而家已經咁快被人遺忘, 咁多人以為係新人
冇留意佢黃定藍, 但一直覺得佢好有心做音樂
不過啲歌成日有意無意地好似有啲弦外之音, 只係見大台而家又好似間中有播下Jay嘅歌, 仲以為只係我一個人諗多咗

撇除立場, 其實好佩服嗰班離鄉背井嚟香港為唱歌、為做音樂嘅歌手,香港畀人講咗幾十年樂壇已死, 加上呢幾年畀支共玩到半殘, 但呢班人都冇諗過拎返本外國護照出嚟, 返去過啲安安樂樂嘅日子, 反而選擇喺香港繼續默默耕耘做好自己嘅音樂, 唔護旗唔奶共, 只係想幫香港樂壇翻生, 好似Jay都有加拿大護照, 有時覺得佢真係冇必要留喺香港畀班弱智左一句唔識、右一句憑咩攞獎

反觀有啲香港土生土長嘅人自己對個樂壇又冇付出, 又唔支持, 任何人攞獎都淨係喺到彈三彈四, 踩一個捧一個搞到惡性競爭、製造對立, 真係好明白點解話一個人嘅出生地同血統真係未必要同身份認同劃等號

寧化飛灰 不作浮塵 光復香港 時代革命
cctvb出身係改變唔到嘅過去同事實, 但人哋已經認清出身地嘅污穢, 決定離開而唔係同流合污, 係咪真係一次機會都唔值得畀人?

寧化飛灰 不作浮塵 光復香港 時代革命
講得好
堅持做左咁多年音樂無離開香港
去到今年終於有肉眼可見嘅成果
佢值得更多人嘅關注
A New Day正到
會留意下

之前佢係 tvb出身好反感,都知佢專登出走洗底

得閒會聽下
我推
叱咤之後不停聽佢啲舊歌
天涯無歌、年月匆匆幾好聽
新歌地球來的人、A New Day真係好正
真係抵佢贏,好想快啲可以睇佢演唱會
係咪覺得唔知 自己就好撚有優越感?
佢開concert會去支持希望佢2021作多啲好歌,繼續拎獎
巴打閱讀理解睇嚟有D問題
咁上年男金牙醫就差唔多

多謝樓主推介
其實經過個叱吒之後我發現自己好撚out
好多歌同歌手都唔認識
真係要好好追上返個時代先得
有心唔怕遲啊

因上年5月開始就一直播佢既list
我記得第一次聽佢既歌係電台播(今天開始) ,
個時恭碩良大讚Jay fung,
我個時已覺得好好聽,覺得有D 似唱廣東歌既michael jackson咁樣,感覺似heal the world咁
佢同恭碩良合唱既今天開始,好多串流音樂平台揾唔番。
同埋我睇過jay有時既訪問,同香港電台拍既節目,都係好懷才不遇咁,多次提到該唔該放棄音樂。
我成日覺得陳柏宇周柏豪佢地有咁多人like (周柏豪未奶共時) , 佢地既youtube mv views數 follow數都仲多過Jay咁多,林奕匡我覺得好聽既,但Jay同樣咁好聽,但佢得唔到佢直得既成績,當時覺得幾可惜。
直到1月1, 佢羅到十大,羅到唱作同男銀,真係開心到叫出黎,佢絕對值得更多人欣賞。 期待佢儲多d歌開演唱會。

係EEG個時真係浪費左佢, 係有歌好聽,但無乜心推佢出市場,只係顧joey個炸,EEG時期D MV拍到好撚差(除左紙筆墨有D 意思) 。
利申 今年有投我最喜愛歌曲係 愛斯基摩人之吻,同我最喜愛男歌手 都係 馮允謙
太陽果邊完左約啦好似
條友係垃圾嚟都覆樓主真係好
開始倒數唔夠爆發咩
好記得佢612出完post,俾人質疑佢身份,佢咁樣回應
我諗佢對香港都有啲歸屬感,雖然讀書時期都唔喺香港
把聲好好聽
歌詞又有意思

一次過star左十幾隻歌慢慢聽

正過XX好多
依家知都未遲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞