日常粵語對話最常夾雜嘅英文詞語

562 回覆
937 Like 14 Dislike
有嘢就直說啦
係指, 即係 唔得咩
on 9
Chi na
D
highlight
要約?
睇左咁耐都無agger

between 出奇(tricky)
但係啲人係會讀proface, 而唔係讀Buffet
:我地坐Taxi
:you mean 坐的士?

:我地坐Bus
:you mean 坐巴士?

:我地坐MTR
:you mean 坐地龍?
好formal 都成日講
所有廢老都識講嘅英文
ABC: seriously???
Feel到自己呢排都幾down下,apply咗啲intern又冇email收,一堆deadline殺到埋嚟,勁多readings未睇,essay未打,reference未落,濕鳩exam未溫,recording未review,仲有個PowerPoint又未得閒print出嚟去highlight嗰啲keywords,一個week啫又有presentation又有mid term,reg咗個pk lecturer勁撚tough囉畀grade勁手緊,最fuck my life嘅係我啲friend就個個Re U 週圍落club wet,我連weekend都咁大workload,lunch嗰陣pasta都冇時間煮,好stressful ahh個schedule full撚到爆,下個sem 等我轉柒咗個minor同quit 撚咗個parttime先,你做咗xxxx嘅assignment未?

近排傾電話 我個frd大概係咁
我個friend
戇尻仔先會咁
Suck my dick
香港人係會讀wan
用嚟滿足自己自尊心
其實就冇呢個料,a同an,is 同are都唔識
It’s like
美國啲州名都係
Thank you你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞