Python for Beginner (廣東話教學)

117 回覆
216 Like 9 Dislike
個個人唔同喎, 同睇你有幾勤力
不過如果日日都操下, 兩三個月都會做到 D basic 野
當然實戰時會有好多唔同既問題要解決, 依 D 就要經驗
留名
真係要睇個埋 page 係點,
唔算太難既, 第一之做可能難 D,
但做開就來來去去都係個 D, 會快手好多
依個係 floating point 既 limitation

short answer:
print 出黎時, 用少幾個小數位
另外用 Decimal 時, 要用 string 打個數字, 如果唔係都會用左 native float 先
getcontext().prec = 32
v = Decimal("0.1") + Decimal("0.2")
print("%.20f" % v)

long answer:
https://www.youtube.com/watch?v=4P_kbF0EbZM
多謝樓主
而家用緊氣象數據庫做分析同研究, 本身剩偽識少少fortran,
學左Python幾日, 好容易上手同方便, 個介面好user-friendly, 來緊個weekend睇埋巴打D片再進修下先
Lm
Lm
Discord 問丫, 因為其他人都睇到
https://discord.gg/SqM6JzR3
Udacity 有個course
教你用python整
可以睇下 雖則唔係專業級
無咩用 sublime, 用 vs code 多,
所以幫你唔到, 睇下有無其他人知
我知咁樣好衰但都想借呢個機會宣傳下,我都有拍python嘅入門教學,有邊到講得唔好都歡迎大家嘅意見同批評(但唔好屌得咁大力)
https://youtu.be/g1gTJhcs9m0
當初拍片係見無咩人用廣東話介紹玩具(特別係星矢),拍拍下又想試下拍教學片,所以就用python試下
要汁一汁個thumbnail.
條片頭五秒已經要吸引到人.
剪下片汁好少少. ppt就可免則免.
整定outline, 因為每條片每一片既point都要快狠準.
語速可以快少少.

我都整緊寫game tutorial.
加油ching. .
始終java係strong type language
如果你學左java, 你要轉python的話, 你概念上係冇問題
但反之如果你先學python, 你再轉java的話, 你可能就會出現問題
好呀, 唔介意, 多D人拍先好
依 D 無話邊個講得最好, 唔同既人, 可能要聽唔同既講法先明
所以係應該要多 D 唔同既片, 適合唔同既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞