Python for Beginner (廣東話教學)

117 回覆
216 Like 9 Dislike
支持樓主
師兄有少少講錯咗
C入面嘅
將pointer當argument傳入function
唔係pass by reference嚟
而係pass by value(of reference)
C入面另外有一種pass by reference嘅語法
(pointer version) (i.e. pass by value (of reference) )
void foo(int* bar) {
    bar += 1;
}
int num = 2;
foo(&num);
// num == 3

(reference version) (i.e. pass by reference)
void foo(int& bar) {
    bar += 1;
}
int num = 2;
foo(num);
// num == 3
support
仲有咩 pass by sharing, pass by object, pass by assignment

從拎C/C++既term去形容其他language點pass既一刻已經係錯
你頂多只能話呢個係相對於C/C++既類似機制
我覺得係睇咩人學
如果係想做 Software Engineer 既, 我都係會推薦 C, Asm, C++
低其實唔理學邊隻先, 都最後都係要識好幾隻, Java, C#, Go, JS
所以先學咩會快D真係個個講法唔同

但如果係學黎當 application 既 script 用, 例如 Houdini, Blender, Maya, Max, 咁只學 Python 都可以既, 無理由又要由 C 學起掛

而至於 Machine Learning, 有D人只係學 Python 就算, 我都覺得一半半
就算同一個 field 都會有唔同既人, 有D programming 好D, 有D數好D

就好似 CG movie 咁, 有D人 Art 好D 學少少 script, 有D人 programming 好D 做 shader, rendering 但又要學返 Art 野
多謝你指正, 你講完我再諗下, 都改變左我原本既睇法

其實拍 beginner 片最難係唔好講得太複雜
我只係希望一分鐘時間內講出重點, 就係 share reference 去同一個 object, 去解釋點改一邊, 另一邊睇落去都一齊改左

而至於 reference type / value type, 又或者 pass by value, pass by reference
有時要睇你點界定

anyway, 如果再拍過既, 我都會因為你既意見改過個講法

FYI
http://stupidpythonideas.blogspot.com/2013/11/does-python-pass-by-value-or-by.html
Lm
應該係C++先有&argument,C冇,攞pointer就已經當係pass by reference (喺C永遠都係要explicit做)
係喎 用慣C++ compiler嚟compile C file都唔知standard C冇呢個syntax添
不過我都會話C果種唔係pass by reference嚟
因為&foo係會return value of the address of the variable
傳入個function嘅時候都純粹將個address嘅value傳入去
其間冇pass by reference牽涉喺其中
都可以咁講嘅,但係其實我自己嘅立場就係只要唔係直接store個value,係指住另一個memory address,對我嚟講已經係reference (我大部分時間都係諗啲memory點work,反而唔係好理language abstraction)
LM
Lm
LM
而家無點寫C/C++又真係冇留意喎,乜GCC變咗咁勁咩?
不過而家有得免費用m$ vs應該都係用返vc算
支持廣東話教學
留名先
早兩個月上網睇左三個幾鐘之後忙到無到自學落去
難得有廣東話教學 要學返了
lm
Lm
Lm
樓主解得好好
已經識C++、swift、scheme
一直懶得學python,有冇啲快上手嘅方法
冇我就直接去睇documentation算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞