Python for Beginner (廣東話教學)

117 回覆
216 Like 9 Dislike
想學thanks樓主
留名支持有心人
多謝樓主,本身識少少Fortran想學埋python
出片啦終於
學Programming 係咪最好由學Java 先 再到python? 好多人講python係未學行先學走?
錯concept喎ching,Python全部都係by reference,只不過有mutable object/immutable object
感謝樓主
之前有睇開你C++ 教學 獲益良多呢
補充多少少,Python係冇value type依樣嘢,只不過其他language嘅value type係因為copy咗個value入去,所以好似改唔到咁。Python就全部都係reference type,但係因為有部分objects係immutable,要改個variable就只可以construct一個新嘅object,以致唔會影響到個function scope以外嘅嗰個immutable object
id(object)
lm
多謝樓主,之前自己睇英文片學,好辛苦,廣東話易明好多
支持正呀喂
一直有follow 巴打既片
lm
學到嘢,唔熟python,呢啲concept嘢真係唔知邊度學得到
但係另一位巴打講到嘅
python嘅function arguments係pass by reference only
我覺得怪怪哋
係咪應該係話pass by value of reference呀?
唔係,係真係pass by reference
Python所有嘢都係pass by reference,甚至真係所有嘢都係reference,就算function,其實個function都係一個object,然後個function名都係referencing個callable object

喺C,個function係take pointer基本上就係pas by reference,你同樣都係改唔到個function外面,個pointer指向邊,但係因為個function知道原本個pointer指住嘅data,所以可以改到啲data。但係如果你喺C,你allocate一段新嘅memory,你都係改唔到function外面個pointer指去你新allocate嘅memory (除非係pointer of pointer啦,但係佢就變左reference of pointer,始終最外面嗰層都係copy一個數,只不過嗰個數究竟係value/reference)
其實要寫好python,依啲係基本概念。在難啲嘅topic去到multiprocessing,coroutine嗰啲,每一樣都可以再複雜好多,其中一個方法學就係聽conference talk(YouTube有好多),但係通常一個conference talk都係時間有限,有時睇返CPython interpreter個implementation仲會清楚好多 (例如coroutine個event loop/tasks嘅implementation其實都係Python,睇完先會真係名coroutine/asyncio點運作)
正呀,一路無心機學,而家有片會試試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞