濕疹出水代表咩?

131 回覆
1 Like 29 Dislike
過來人,濕疹生到腳都有,好容易產生其他問題,皮膚破損真菌感染繼而變成足癬,再嚴重就係金黃葡萄球菌感染引致足癬蜂窩性組織炎,上年我就中晒招隻腳腫到行唔到,膿破皮,入埋廠,日日打抗生素同食藥,過左十幾日先好返晒,並且我係積極求醫,頭兩次比黃綠醫生開消炎藥,如果延醫隨時發炎到細胞壞死腳都冇埋。
而家皮膚已經好過以前好多,第一係用松焦油皂或海鹽皂,第二係繼續有用當時入廠之後開比我既藥膏(CLOTRIMAZOLE CREAM 1% ANTIMYCOTIC),腳有痕損基本上一搽就好
另外仲有一隻藥膏係大陸係非常出名,叫藏藥癬毒王,我以前好嚴重個陣用過,非常有效,不過有類固醇,慎用。
係細菌感染
你急性不如睇西醫先啦
用漂白水係真係有臨床醫學實證,我自己都有用,
可以避免出水情況惡化,睇皮膚專科都會有叫人咁做,好多人唔知就話人真係好膚淺。
如果本身係後天有野trigger濕疹,咁睇中醫可能有用,但如果先天,要改變係難,不過唔好食咁熱氣,食清d係有幫助
類固醇唔係唔用得,但唔可以長期用,因為多過七日就可能會影響左自身腎上腺軸自己分泌類固醇的能力。
傻閪先睇中醫
美國濕疹協會早前指出,以適量漂白水浸浴能有效減少炎症和導致皮膚感染的細菌數量。美國國家衞生研究院亦有研究指出以稀釋漂白水浸浴,能有效殺滅皮膚上的金黃葡萄球菌。不過,部分歐洲國家則認為漂白水會過度刺激皮膚,因此不建議濕疹患者使用。
日前,某電視台節目報導了屬「刺激派」漂白水可有效舒緩濕敏,還引用了美國皮膚科醫學會及美國濕疹協會的文憲,指出漂白水稀釋後用來浸浴,有助舒緩發炎濕敏問題!?到底真定假????????

可是澳洲濕敏婦人用漂白水浸浴後灼傷98%皮膚,還險些喪命!到底「漂白水」是濕敏人士的喜訊,還是陷阱呢?

當然個澳洲婆超左濃度4倍係戇尻,但bleach本身危險性係高到仆街
一定好重類固醇
點解後天睇中醫有用
香港唔俾賣嫁
海關捉過幾次
的確係 不過keep住打會壓住唔會發出黎
利申:屋企人有打過 依加無發過 無痕
一針幾千蚊 嚴重既一個月2-3針 好轉一個月一針
之後慢慢越打越少

唔識果d 叫人自然療法果d 食屎啦
前幾年先有人靠自然療法 之後免疫力失衡死左
真心覆你
濕疹成因係致敏原
可以from 外在同飲食
你可以乜都唔駛搽

每日吸塵蟎
飲樽裝水同日日淨食蒸肉餅同菜
一個月後包你冇事
做唔到就等慢慢出水

利申:曾經濕疹嚴重人士
我知 冇話要係香港買 淘仔好平
係人都知出水=嚴重/病發,一出水就開始痛

PS:掂到d水記得洗手,如果唔係整到成身都係
一食海鮮就出事,但我寧願死都要食海鮮
做運動一向有助濕疹康復,好多濕疹病患者都認同

我有做運動嗰期都係冇濕疹同啲印去得好快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞