老豆失業就一年勁頹廢點算好?

297 回覆
968 Like 109 Dislike
冇收入都可以差街數幾十個?
唔係咁嘅身世仲玩外圍吓話
25k 飲食業話保安低下
反抗啦
正宗廢老 屌都廢事

心態當提早退休
你再比錢你都係幫兇
Like father like son
你老豆咁樣
疫情好左都未必再搵工了
嘆慣番唔到轉頭
明顯借啲倚打大手板問你拎錢,養兒防老正宗死廢老
真心建議
呢一類中年廢老(明既)
突然失業係係會失去左人生既重心
多左得閒既時間但心靈會空虛,
加上疫症失業係控制唔到既野
呢一類型賭仔係咁,因為失業好多野都控制唔到既時候,
就會會選擇做一d自己能力範圍會做到既野,姐係沉迷賭博,
或者去做佢地唯一既興趣,
睇得出依加情況惡化左,而樓主覺覺吃力甚至有對廢老既行為睇唔過眼(明既)

話說我家廢老都因為疫症同運動失業左半年

精神健康方面,建議樓主或其他屋企同佢傾下計,關心佢多少少(但呢類型廢老係好少講自己想法),分析下佢依加個情況,幫佢建立下其他興趣,教下佢用YouTube 睇下片,煲下劇,做咩都咩都好啦,比佢唔好咁得閒,我果時平平地去黃金買左部laptop($1xxx),教佢上網睇馬同睇下新聞,show到你既關心,氹下佢,再而叫佢係屋企咁得閒可以幫手煮下飯,睇下幫輕下屋企煮飯都好

其次可以講多幾多次去下讀保安,強調唔係叫佢轉行,不過坐係到,聽下書,又有錢收,好過係屋企坐先,拎埋千幾蚊都好(PS 疫症唔知依加開唔開到班),強調依加雖然搵唔返飲食業,可能遲多幾個月得,但出去坐下無壞,樓主可以努力搵下依加有咩社區活動咩咩電腦班比家中廢老,等佢地無咁得閒。呢類養大頭家既廢老自尊心好重,一定唔中意做外賣咁低人工又勞動高既工,所以講既時間要強調,出去學下好,好過屋企坐

至於比家用呢,都講左廢老對於失業係無安全感,自自然然就會係家庭拎返呢一種既實在咁,所以叫樓主比多d家用,不過家用呢d一比無多就無減,私下比多幾百佢,請下佢飲茶,樓主量力而為啦

此外,樓主可以幫廢老上下勞工署,當做下樣表示關心(勞工署既工真係狗也不屌),表示想幫下既關心

PS 家中有一個好煩既老母人人叫當年日日叫失業老豆搵工
一個做好人一個做醜咁鼓勵失業中的廢老
無能既人想賺快錢既最好方便就係賭
好似之前見過e個post
但十幾個都唔知點算好,叫家中廢老打去介賭輔導啦
屌喇星,搵嗰$25000 有幾撚有身份呀?
「不過我發現到佢係用筆家用黎賭錢,馬會戶口仲要月月歸零」
咁你仲比家用反正佢都係拎去賭 咁不如你自己儲起筆錢拎去買美股 贏又好輸又好起碼都係自己決定筆錢點用
佢唔止對社會,甚至係喺家庭嘅崗位都已經失去貢獻。
不如疊埋心水逼佢攞住綜援先,否則你停止供獻,個五千蚊就拎出去租劏房,你繼續供養佢只會造成你要面對跨代貧窮
賭錢同吸毒真係無底深潭黎,勸樓主是但老作話減人工減家用,寧願自己留多個錢傍身有事都可以搬走,好過送去幫馬會鋪草皮
叫佢讀下再培訓課程,睇下有冇計啦!
主動叫仔女俾家用既人 一定唔係好人
做飲食咩職位
25K 二廚價 有得點人屌下人
飲食有25k已經係師傅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞