老豆失業就一年勁頹廢點算好?

297 回覆
968 Like 109 Dislike
老豆50中做飲食業,月入原本有25k
但自從疫情,2月起就冇返過工
接近一年零收入,日日冇啖好食,就黎用哂d積蓄 (公屋)

其實失業唔係問題,因為疫情真係摧毀咗好多行業,佢自己都唔想的
我3月果時已經叫過佢試下讀保安課程,轉行做保安,但佢一口就拒絕咗
佢話完全唔熟呢行,同埋做看更呢d低下職位會比人恥笑,有失身份
就連短期外賣仔都唔肯做下,賺下外快幫補家庭都好呀...

我係今年fg,每月先搵得萬零蚊
佢要求我每月俾5000家用,已經儲唔到咩錢
ok fine, 念在佢對我20年嘅養育之恩同埋冇工開,呢個數目其實都合理嘅

不過我發現到佢係用筆家用黎賭錢,馬會戶口仲要月月歸零
佢理由話係冇工開,唯有轉做全職賭徒增加收入,好過坐以待斃
一至日凌晨,佢就開到個入波提示最大聲,搞到我冇覺好瞓(同房)
星期日放假,我想喺屋企休息靜靜,佢就將電視嘅賽馬開到勁大聲

佢家務又唔做丶飯又唔煮丶成日睇藍KOL影片丶鬧年輕人
都唔知對呢頭家丶社會有咩供獻
而家仲差落街數幾十個,要屋企人幫佢還...
覺得佢對家庭嘅發展帶來好大負擔
搬走
樓主你再咁落去 一世無翻身機會
叫你啊媽同佢離婚
你地分開住
有失身份
你咪繼續比5000蚊佢囉,你之後都會同佢一樣咁失敗
點解人地叫你俾家用你都肯俾
冇錢仲要去賭
威脅佢再賭就唔俾家用/家用轉自動轉帳only for交租,水電煤
小賭冶情
我諗最少令佢唔好欠落街數先
我諗家用照俾5000,但唔係俾佢,係俾老母或者要多過一個人先可以提錢嘅聯名戶口
(建議在開戶時選擇「雙簽」,即兩位持有人同時簽署才可提款或轉賬。)
+1
有乜身份
公屋廢老
仲要每個月mark住有幾多錢剩同有無離奇少咗

要完全唔賭就無乜可能
但要限制幾錢過佢手

咁佢自己鐘意唔食飯攞自己份飯錢賭都話知佢
樓主去做保安
五千家用唔算多

不過認真傾偈係重要既,

問下佢男人老狗,怕失敗多d,定係想冇左頭家多d

俾少少耐性,俾佢知道你既憂慮

你唔駛動氣,開解下佢,冇彎轉既時候你就可以走
睇到開頭都幾同情你老豆
但睇到佢覺得做看更係低下職位有失身份就
呢啲咁既時勢仲咁揀擇
屌 佢再賭就唔好比家用啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞