漂流睡房?44歲清潔公司老闆月花一萬車中泊

389 回覆
558 Like 12 Dislike
如果架車無引擎咁點計?
social science唔係做value judgement咁多年以來D research係做緊咩?
點解研究貧窮會攞到諾貝爾獎?
經濟學模型本身就係研究社會資源點樣分配先最有效
而且你唔好專登越扯越遠
而家就係judege緊車屋公園收費遠高過overhead cost
拋一句「rent value is protected by overhead cost」實際上解釋左D乜?
如果你考試有條問題係「車屋公園收費遠高過overhead cost,令居住成本過高,有咩解決方法?」
你就答「高得唔合理咪自己開多個車屋公園賺錢囉」
你覺得會有分?
咁既用電
一日要用幾多舊大型外置叉電先夠用?
夜晚開著架車開冷氣瞓覺,成本都唔平
如果成本低過租樓,真係諗得過,香港好多郊區地方,夜晚鬼影都無隻,過露營生活又唔錯
ching...等肺炎過左....去約精神科啦
你咪計囉…

返工時要有地方泊車,租個位3-4k
油錢慳慳地2k
加埋已經唔平得過租間劏房幾多。

仲有其他成本會貴過住屋:
煮食既能源成本一定高過係屋企,例如買gas…
冬天要更多既保暖物品。
如果無地方放野,可能要每月俾多幾百租迷你倉放大件既野,例如冬天用既綿被同羽絨。

淨係諗到水費會慳到,因為正常應該係公廁/公司攞水。
https://hk.appledaily.com/finance/20170819/PKIJJ6FSPB5FTPT3FP7WEBWKRM/

樓上話車中泊犯法嘅,我諗可以參考下哩篇報道
但係香港黎講,個空間已經唔算細,男人黎講都係個唔錯嘅選擇。係女人會麻煩。
窮毒撚上晒腦係度扮浪子笑死
同禁大麻一樣on9
現時露營車不可在道路上行駛
&
露營車移動需要持牌拖車帶動

兼黑警會鳩告你非法改裝
偷人gas用
真係唔好意思,表達得唔好
咁要拗大把爭拗空間嘅

「非法改裝」嚴起上來任何嘢唔報正非原裝都足夠犯法

但報道嗰架本身唔係外國拖卡嗰隻露營車,要話其實只係普通客貨車/私家車,大可以話尾廂嘅嘢係貨物/雜物(家陣冇話尾廂唔准放哩啲物品嘛)。釘起咗嘅咪最多拆落來⋯

至於喺車度瞓哩個行為本身唔犯法,係有冇犯停泊位置嘅土地用途囉。咁真係要告嘅,都可以告的士司機喺車入面瞓係違反土地用途咖?
我想知架車無引擊點計
佢有心要搞你,咩藉囗都有啦,分分鐘到拖架車走更住冇啦啦發現唔知有啲咩係架車入面,告個嚴重啲既罪都得
咁你又啱,哩個年代要入罪嘅話,一罐 gas,一把罐頭刀已經夠入啦
咁樣生活孤獨到喊
好彩現代有社交網絡,可以post下d chill 相上網
邊有老婆。 你有冇睇片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞