其實遊戲大作Portal入面既Portal係點整?

82 回覆
84 Like 1 Dislike
以為巴打行內人
都打算去外國揾埋呢類 但做開cg 所以想了解多啲
香港生態係屎 屎中屎 無發展空間
正職係code 狗.
Java CRUD 仲要用IE先開到既adobe flex.
開始聽唔明
話學python一直都無時間學
學過下unity 一scripting就卡關
所以都係鐘意做下rendering envdesign
Unity C# 應該唔難. 你唔係scripting flow or logic?
Unreal 3D rendering 有好多大公司都有用佢.
但我不太熟rendering果邊.
無coding底唔明你講乜
但巴打想研究到咩程度
識frd係外國做緊game td 都cs出身
我想研究到有能力去外國公司做gamedev.
本身fyp都係寫game.
收工 得閒研究下shader, effects, AI, animation咁.

我覺得你可以玩下Unreal個Blueprint, 唔洗打code的.
都算幾易明.
都要研究下 大勢所趨
上網take下course? 無睇過game design coding有乜requirement
果D course我覺得無咩用.
Unreal Youtube 都有好多tutorial.
由0到起個fps game都有.
我之前都有研究過ue4 Portal.
呢一篇blog係我見過最好嘅教學, 可以參考下

https://www.froyok.fr/blog/2019-03-creating-seamless-portals-in-unreal-engine-4/
Portal真係神game嚟
Thank you.
好高質
portal幾時出3
可以參考下Minecraft 既 沉浸式傳送門
佢做咗一樣既效果
直頭連過場動畫都取消埋
無同一個實體,係有一部分質量位置經過度門出返黎
你幾時見過valve game有3
睇到幅野好想將成堆人掉哂落去睇下會唔會兩邊頂住
應該解決左, 但未得閒打code著.
UE4係咪冇lateupdate 好耐冇開
如果有 「可能」解決到傳送lag一下問題
唔該Ching.
我查過Blueprint原來有limitation做唔到呢個效果.
但C++ 做得到. 用GatherLateUpdateComponents.
唔識coding,
如果正係從blueprints入手學 unreal engine建唔建議?
咁樣足唔足以做到一隻真係 release到嘅game?
想知 real world啲 game developer傾向用邊個
C++我應該學唔黎

目標主要係 visual, 3D level design之類
本身唔識coder, 用BP學Unreal我係建議.
因為BP呢個visual scripting就係比唔識coding既人用UE4.
而且C++ 無可否認, 係幾難.
用Blueprint 足夠做一隻release到既game.
但當然, 任何工具都有佢既limitation.
例如:
BP比C++慢, Optimzation差, networking有D 複雜野係要用C++ API先做到.
但估算你初學者做visual, level design用BP已經夠用.
Real work既Developer係會兩者一齊用.
如果成team都係專業C++ coder, 要整Open world games用C++ 當然最快.
但如果你條team好多artist, 可能只係indie game 咁就當然學BP快.
BP learning curve 低.
而且有d task, 反而BP先做到/簡單過用C++做
例如: Animation finite state machine, AI Behavior tree
多謝解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞