其實遊戲大作Portal入面既Portal係點整?

82 回覆
84 Like 1 Dislike
得閒有用engine重製一d大作既遊戲既mechanics
E.g. Half Life 2 (Gravity Gun)

https://youtu.be/15U-I5RBZXE
呢個難度不大.
但要注意金屬物品既Class 受到一定力度會"釘"係牆上,
部分class係destructible既物件.
projectile用C++ API計返.

有個問題都搞左我成幾月, 就係傳送門果舊野係點整.

第一次整. 我以為就咁整個camera texture對岩位就係.

但發覺個鏡頭fix死左.
第二次整, 我用looping 每個tick track down user camera.
又係怪怪地. 而且傳送果野, 因為set actor location 係tick base.
會lag左一下.

我試過 Google好多method.

好多人都話lag果一下無辦法. 但portal 出左13年. 無理由現今engine做唔到?
會唔會係兩間房嚟

我估應該唔係.
唔該晒. unity比較少睇.
但呢條片解答左我好多野. thx.
我個鏡頭set死左係個portal前面, 錯晒.

Player move = 2 rooms
Object move = same room
Portal入面係唔存在咖
https://youtu.be/_SmPR5mvH7w

呢條片有講,後半仲有解釋少少物件出入
唔該晒各位巴打. 跟著試下整埋物件果d logic.

開始整入面d mechanism
呢個freefall gain momentum再轉返KE 真係唔係係好識整.
利申: 物理垃圾 拎3.
呢個freefall動作應該係.
P.E. = K.E.
mph (入口) = 1/2mv^2 (出口)

rotate返條vector 再拆開個力, 做projectile motion?
痴線
要咁煩 ?

唔係就咁 rotate 完個 velocity 就挍掂?
高汁post
人地不嬲無跟 phy
你放一個 portal 上,一個下
已經無限 PE, 點會能量守恆?
放舊磁石入去,無限下跌,放個線圈係隔離

已經無限電力啦

呢個虛構世界設定無預設呢樣野
當然有部分case係無依據物理既定理.
但只係部分. 大部分gameplay都係嚴格循守physics laws
因為我大部分都係用返物理engine既API 做coding.

點解我有咁既唸發呢, 因為外國有d PhD真係好癲, 用portal教學生physics.

http://www.foundry10.org/programs/games-and-learning/portal-2
我本身都唔係物理major, 自中學畢業都無玩過.
求物理巴打指教.
但跟著佢d notes又真係做到.
就咁rotate完,
你既意思係negate the vector?
定係做vector rotation?
但點都要拆個力, 因為outgoing 橙色portal唔一定係水平?

利申: 唔識, 留名學野.
應該就咁做啲matrix multiplication已經搞掂?知道個portal嘅pane係咩definition同埋velocity vector應該唔難
Conservation of Energy 無跟,
但有跟 Conservation of momentum.

當然有 d 野跟大家先覺得有代入感,
但要逐見睇,唔好直接 assume.

你睇埋個 director cut,
佢有講有兩個 room 係用左
non euclidean space, 間房入面係大過出面。

介紹樓主玩埋 anti chamber
軟件台高質過學術台
正常每個 portal 塊平面應該有條 normal ?
用依條 normal 同玩家個 velocity 做啲變換咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞