其實遊戲大作Portal入面既Portal係點整?

82 回覆
84 Like 1 Dislike
高質, 唔該晒師兄,
但我想問下director cut 以我所知應該係 = developer commentary(有舊雲仔講點整)果個?
我上google同youtube好似搵唔到.

依家睇緊antichamber. 都係關於non-euclidean space.
搵到個 tangent plane 同 velocity/normal vector 都係一樣嘅姐
portal 應該係 momentum conservation 加個 gravity
而家諗諗下發現原來由製作既角度去睇呢隻game都唔簡單
原 game 可能連 normal vector 都無搵
直接 set 咗個 position 去第個 portal 再 rotate 支 velocity normal to portal 就算
寫一個好遊戲, 係來唔會簡單.
Portal 雖然場境大, 但佢有好多隱藏既tips幫助你通關.
呢個就開正我果瓣啦. level design.
我先講一個例子: 燈光
(佢唔需要好指名道姓, 話你要去邊.
人係迷路既時候, 渴望就係(火, 光源). 而且令到你自我解難有成功感, 咁先會繼續玩)
camera lag 嘅問題應應該係同 game tick 有關
對門個 update 同 first-player view update 係唔同 tick 就會好明顯
用 velocity 同 tick freq 去 predict 個 camera location 可能會順啲
應該唔關engine事,第一個Portal dev整既Portal 始袓game都唔係用source engine。

會唔會係Portal後面整間一模一樣既假房,然後穿過Portal之後轉送角色去Portal連住真房既目的地
雲仔
同好似有堆設定 pdf
時代太久遠唔記得
yt 都有人講過個 camera 點 set,
同班個學生仔開頭點做
(由個 demo project 轉做 portal 1 個下)
好似有講過,
由頭到尾係有兩間房

如果係主角過去的話
唔係做 teleportation
Btw 造呢類型 game 應該唔使真係擺哂成套 physics 理論落去?
直觀上 work 而又實現到就應該 ok
其實呢張gif無違反能量守衡, 但係違反動量守衡
A點同B點係同一水平,potential energy 點唔同?
"有portal本身都違反左啦,"
呢句唔解唔通, 有Portal 唔一定違反(物理)
所以我當你後一句係理據.
"A點portal去B點potential energy 都唔同左仲點守衡呀,"
但係係呢一個CASE, A點同B點係一樣potential.
如果個portal 係要提供能量先可以傳送去上面個portal ,咁咪守恆
又真係
玩portal自動自覺識行

姐係佢拎一張圖係錯?
又好似係.
巴打 你做緊game design?
好有興趣做env/lighting artist 但唔知點先夠料入去做
嚟緊打算自學unreal 有3d background
睇下書, 玩過下咁咋.
香港就算啦. 外國就比較多d game artist工作.
Unreal都幾易學, 香港都少人用.
有少少coding底就更好.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞