扣稅延期年金邊間好?

93 回覆
0 Like 3 Dislike
姐係供5年,可減税,到第11年先回到本。係咪噤理解?几時會比返錢我地?
如理錯,你可以正理多d嗎?
供5年但要hold 10年, 所謂17%係指10年後嘅總回報唔係每年
其實除返開每年只係2.x%. 搵笨柒
如果份人工上到有得扣17%但都唔識計數走去join真係唔知講乜好...
有冇諗過中途失業然後搵唔返咁高人工仲要供6萬但扣唔到稅
延期年金適合後生而又有穩定高收入既人 (至少40K+) 去扣稅,因為後生扣稅額少,所以都受歡迎
TVC都可以扣稅而且可以供供下斷供,論回報都唔會比年金差雖然有風險,但就一定要退休或移民先拎得

利申Manulife Agent 上年都賣左雙位數年金
中銀個年金plan,首年折扣無左?網頁無左既
5年供款plan第8年保證回本,10年供款plan第11年保證回本,幾時都可以拎當時既現金價值總額。到60歲時就開始派年金至終身唔係度唯止

利申:中銀人壽agent 歡迎交流交流

https://t.me/Gogoletsandgo
固定年期個隻無左discount了,呢隻要40歲或以上先買到。
通常都係做終身版個隻扣稅年金,而家仲有首年折扣優惠
連登仔唔好買

利申: 買左後悔梗,當時買係鬥氣,唔想比稅

呢個係唯一好處唔洗比1萬蚊稅政府
但hold 8年.....

其實唔好同錢作對,拎去投資點都高回報d
10/11年係平手離場時間
係政府ban左10年回本唔係保險公司自己set
而且如果講10/11年呢個point已經唔關退休個個月有錢洗事
係多個選擇,比起放嚮銀行叫好丁屎
不過買美股指數8年嫁話,就算中間有股災都仲可以跑贏年金幾倍啦,仲要隨時攞得錢又可以離岸,唔手痕炒出炒入根本睇唔透點解要鎖9萬幾年買年金,除非係誓死唔買股票又唔怕港共收皮嘅咪買囉

仲要份工穩定唔減人工唔比人裁先好買,人工到時食唔盡所謂17%就on9
Why not MPF?
米股炒晒啦

YTD2022 -35%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞