扣稅延期年金邊間好?

93 回覆
0 Like 3 Dislike
40up買到既係固定年期既plan,40-44要係第11年先開始派,45或以上可以係第6年可以派年金.
同終身版(即你而家買到個隻)分別其實係派年金既時間會唔同。

如果有需要,兩隻都可以唔洗等到派年金既時間,可以提早離場按當時現金價值拎錢,所以扣稅年金係好彈性嫁幾時拎就隨巴打決定,當然積存等到派年金個plan就更抵玩

有啲咩可以係度再問我或者tg for more details亦可以~
搭兩萬蚊woo
按每人有既免稅額都會有唔同
可以去呢個稅階表望望
https://www.ird.gov.hk/chi/pdf/pam61c.pdf
係因為 匯豐同恒生係用自己嘅保險公司 姐係「
匯豐保險」同埋「恒生保險」,而哩兩間係細保險公司 同出面 大保險公司啲回報係差啲嘅

不過點解呢兩間銀行都仲做到年金呢,主要係因為 1. 啲客唔識野 2. 過RM serve得過客好 個客知道就算回報差少少 都唔緊要照買

所以我覺得你可以compare 吓出面幾間大嘅保險 睇下邊個好啲

最後我覺得年金反而唔洗搵agent 買 ,walk in 入銀行買都得 銀行反而容易幫你check哩check路 現金價值呀 過數點搞呀 之類
無左啦依隻, 比IA fung 咗
17%好撚易到,唔會真係好多錢剩
有得扣稅如果嚿錢唔係hold太耐其實好抵玩
呢樣真係要計稅先知,大概月入4,5萬或以上先抵買,扣完免稅額,通常仲有2萬蚊係可以直接扣落稅嗰度,每年update
可唔可擺上黎?
保證breakeven延後左一年,boclife仍然係市場上最靚仔
boclife係市場上市佔最高同最靚仔丫,而家仲有保費折扣優惠

Bocl agent ,details 巴打可tg 交流了解
https://t.me/Gogoletsandgo
中資就中銀 外資就Sun Life
前者頭幾年保證回報好啲
後者就中後期保證回報同非保證回報好啲

利申:Sun Life Agent 歡迎解答問題
https://t.me/torjaiii
同求
最主要早拎錢 唔使鎖咁耐
3x頭 過哂17% tax好耐 求irr高年期短既plan
想講投連單?
做自願性老強供款好過啦
40唔夠年金傻的嗎
大貓
年金可以8,9年左右就 breakeven 退保
一萬幾千喺政府度定喺自己度都唔care?
我諗就算交緊15%嘅人,唔少都會想慳呢9000
每年淨係得個供款額可以扣稅,個本金無得扣
所以係總回報17%,而唔係每年賺17%

假設供款期5年,每年60000,10年後break even攞錢走
本金30萬,總共賺左60000*17%*5=51000

計番10年總回報係17%
可能月龔2800仲高回報過買年金
幫你老母咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞