扣稅延期年金邊間好?

93 回覆
0 Like 3 Dislike
我見有隻扣稅儲蓄一隻扣稅退休,有冇邊間ok?
放落MPF 再提早拎出黎冇咁嬲
如果唔理顏色...一定係中銀人壽
唔係改左?
可以幫幫你
https://t.me/kelvinsoky
你指儲蓄定退休個隻先
唔想益政府
但年金未益左堆藍到嘔既保險公司 同埋扣稅係扣好撚少 如果仲後生不如自己滾大舊錢
3X 唔後生啦
啲agent broker煩撚到
$60,000 x 17% = $10,200,省唔少
理論上就中人壽最好,唔在意return咪支持返 本地
如果你交到17%既稅額 你應該都唔點care果一萬幾千啦
總之唔好買匯豐 and 恆生 就ok
Generali 同中銀好似係最快回本期
本身想買hsbc (出糧戶口)

岩岩睇到呢個post 巴打可唔可以講多小小 因為個rate唔靚?
其實可扣稅延期年金係做晒儲蓄同退休兩樣野都ok
現時最靚同市佔率最高都係中銀人壽
而家投保,限期前仍可申請緩繳2020/2021暫繳稅!

利申:中銀人壽agent 歡迎交流交流

https://t.me/Gogoletsandgo
好似是但搵一間都仲靚仔過佢
方間做既排名頭十都上唔到
唔太關事,年金嗰重點根本唔係滾出嚟嗰個厘數,係個慳1皮野稅,供完隔一排拎翻出黎,拎翻本=過住每年賺大約17厘,前提係要有翻咁上下收入。
咪Kai,對中產嚟講呢樣算係令佢哋受益嘅政策,好難得,如果唔係交稅=倒錢落海,就算唔care都唔會想比。
巴打 想問多小小

見中銀人壽個網 40歲以下既plan一定要60歲先拎到錢(40up可以50歲拎)?

利申: 29歲 目的淨係為退稅 所以想早啲拎得返筆錢
大概月入幾多要買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞