二手樓買賣經紀佣金

176 回覆
3 Like 10 Dislike
你買一間,唔係要keep住個aa搵荀野買,鋤到價都唔洗俾2隻啦係咪?你考慮d咩?俾多一隻佢,除左你俾多左,無好處嫁喎
0-1%睇你個盤傾返黎抵唔抵,呢點我同你睇法一致的。個價佢幫你傾到心水的,aa做足野跟返俾足1隻,大家開心。個價唔到,盤唔係特別荀or個aa做唔到野,咪要佢俾個discount 囉。
題外:我返邊區,同我doubtful你俾兩隻commission,好似無咩關係。而且買咩區除左返工近唔近,都有屋企人同另一半要考慮,近邊一邊屋企,定兩個返工地區,定攞中間,各有優缺。
我見你ibank post出現,咁多數返中環or ICC。又開屯門post都無關係嫁。所以你想暗示d咩 我想引人買某d區,會唔會post入面list幾個區lol
咁如果你有個單位市值800萬,而比人獨家叫到1000萬,亦定下3個月內搵到儍瓜去買,如果唔係咁急於賣,無損失反而賣多200萬,比多少少奬勵值得

新手認真問,上面好似太多膠唔係好識分真假如果我買一千萬樓,1%都成十萬,唔係話唔想比佣aa要人白做,但真心唔覺得佢地值十萬咁多,咁應該點同佢地傾?叫佢地減佣真係算常見,但好似係犯法?上面話半佣真係算合理?又擔心減咁多佢地之後唔gur幫我hea做後面手續/陰我,定8成左右先算會合理d?
拿,認真,我仲未有相熟AA嗰陣,我會搵AA傾好曬價,最尾先傾佣,佢唔肯減就搵同 agent firm AA(當然其他branch 啦)再傾佣,點都會搵到有人減(當然講緊係個盤你買唔買到都無所謂嗰隻啦,因為咁做有機會原AA會射俾第二個客,又或者新AA會先同賣家玩爛你個盤再搏推其他盤俾你)

PS:而家樓價指數咁高,市價盤比8折都算闊綽,相信AA最基本都會俾都呢個折頭你
呢到係有唔少假膠or有帶風向AA。我都係新手,不過叫試過有少少經驗而加
唔好簽臨約早傾commission,否則aa彩你都on9.
如果佢鋤到口價好抵,你都覺得佢唔值1%,簽臨約前叫佢減。唔減就搵佢同firm另一個aa,話業主呢口價ok左,叫佢幫你俾票囉。
不過咁做,take risk囉,有機無左個盤。
睇吓你有冇經驗,當然以市價收兩邊共2%,發過豬頭,一物治一物,奸有奸輸,始終aa 係企喺有利位置,扣佣問題,樓上Ching 都有提過利弊,自己衡量,不要賴人

個個都講買樓,賣樓呢?係咪簽臨約之前同佢講半佣就OK?
買家可傾到0佣 最最最盡比0.3%
Aa食賣家份1%佣已經夠哂和味
感謝意見,所以我都有上網試下自己搵業主盤,如果好彩比我直接同業主deal到,但又驚第一次買樓唔識搞後面d野有出錯,我就咁係出面搵個aa比少少錢(可能一兩萬?)叫佢幫我搞又得唔得?
咪咁天真

唔搵AA一定少左盤源,
你估個個識自己放上網賣樓,後生可能會,
但最少50+個班中老野一定唔會多。

一開波就話比$1-2萬應該無AA彩你,
你要減佣係都去到臨簽約前先扮窮叫佢減最易
你仲要target中價單位,越貴既樓越少人自己放。
咁我都明一定會少好多盤源,但事實上我又keep住見到每個月都有幾個業主盤放出黎,咁當然冇得同aa盤比啦,所以都係問定先如果真係咁好彩直接同業主傾掂到數,但我又驚自己唔識,就咁另外出面平d比d錢搵個aa搞得唔得
如果你唔需要做MIP,可以直接搵律師樓處理後續文件;如果要做MIP,建議跌5-10k搵AA寫張prelim 俾你交俾銀行轉交HKMC
想請教,如果係賣家,係咪一定冇得減要畀足1%?
又或掉返轉,如果想代理幫自己sell個好啲嘅價,搵代理放盤簽協議時可唔可以另加條款,如最後成交價不低於放盤價或高於某價位就會畀多於1%佣金?
無講過係反口。 睇下字先
一般常識都係1%佣,你去搵aa 應該會知道,除非佢無傾到你所出嘅價錢,要即時同佢講,因為你未到我嘅要求,買方將你佣金減少,你願意嘅話就簽
打你老母折, 芝麻人
唔係點講?
我係買家,經紀一開係0.5%
我同業主反價,經紀自行減佣促成成交
大家開心
所以你話反口?咩叫反口?
買樓都買到咁 死左佢啦
同意你無反口,雖然aa 係蠱惑認錢唔應人,都係一份工作,你咁做係格食格,可以接受,可能本人要求高

呢d識做喎,可能爭少少夠數,要睇好唔好彩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞