二手樓買賣經紀佣金

176 回覆
3 Like 10 Dislike
我無話荀盤同AA關係大,但荀盤唔一定要俾你
你買多啲樓先再講荀盤俾2%係咪眼/腦有事啦,你唔講我以為你買咗二三十個荀盤
荀盤就一定留俾投資熟客,你one off買一次,俾2%回頭aa呀,你買10間8間就可能有用
買一間鋤到價俾2%,搏10年後買俾神秘盤你咩
你搞清楚你自己講的前題未。
賣盤賣家就可以用2%,重賞下令aa帶多d水魚睇自己盤先,唔出其他盤喇。
買家俾2%
如果你做aa,我唔怪你為同行爭取福利
但唔好水人
上面班人9up 買家2隻commission。真係當全世界都on9
你自己都知自己唔係熟客,咁你咪唔駛買2%盤囉
利申咁耐以嚟只俾過兩單2%,兩單加埋平咗差唔多400萬,有得揀我情願多啲呢啲盤都唔要免佣市價盤
買家通常可以免佣,我之前問過2個經紀都話可以免佣
賣家應該要俾足1%,
之前買左間480,市價520-530
傾好左到500,就俾1%佣,無啦啦臨簽前問我480可唔可以俾多d佣,我就話1.5%
最後買左480同俾左1.5%

雖然我知唔關個aa事,可能本身業主急走480都肯賣,但其實佢可以同業主講有個傻仔肯500買,叫業主出多d佣

自己賺多左唔介意嘔番少少出黎,無謂因小失大

利申aa狗係應該死全家,次次都想呃9我
未買過樓唔係好識野,但如果真係業主肯賣480根本唔關個aa事,佢咁樣屈我比多0.5%唔多gur喎,why not自己直接上去搵個業主deal或者搵過第2個aa?
佢自己傻,業主480出得,俾aa揸價開左傻仔價,俾人屈1。5照俾
上面隻aa講咩鋤到價2%,信佢都傻仔黎。佢講咩買10個8個單位99%人都係one off。俾aa揸價俾doubt commission
我都廢事回個aa
郁吓就屈人AA,你淨係見到我話俾2%
無見到我話0-1%嗰part 嘅?無見到我話平15%以上先考慮俾2%嘅?AA狗會咁樣答你嘅?

我做咩職業,喺牛屎區已經講過,你有興趣可以去搵

利申,唔係今年9月先做買樓新手
同埋我英文差,唔識咩叫doubt commission,應該唔夠資格做AA狗
簽咗睇樓紙,無得轉aa 當我傻左開頭無搵朋友簽

問題係我心目中500果口價話左俾aa聽,原本傾好咗500,夜晚去簽臨約,下午埋門一腳aa話傾到480可唔可以俾多d佣,唔通唔俾咩明知佢仆街

但其實都開心既,買平左20萬,但佣俾多2萬
你自己講野一舊舊,都認左2% for keep住要aa彈荀盤投資客。但寫就話aa鋤到靚價就2%你one off買,洗撚俾2%,鋤價係aa份comission 包的。鋤到幾多係業主等唔等錢洗。
你不如講d再rare d scenario,買豪宅特色盤要more than 2%。但又skip左前切j 寫買樓要5%啦。
同你做邊行,唔影響我屌7你9up誤導新手
第一,我無話AA鋤靚價,我係話個盤係荀價,我唔會理佢點解荀
第二,我都係話可以「考慮」俾2%,無話必須俾2%,你係咪假設每個新手都同你一樣無獨立思考能力?我係咪需要列返一百幾十個case,逐個講邊個要俾2%,邊個唔駛?
第三,係你估我係AA狗,我先叫你搵我做邊行
第四,其實你寫嘢先係1999,麻煩發文前先 proofread
考慮,你講d唔講d,字面帶誤導,就話睇個果識自己分析。咁洗撚你講咩
根本2% only apply to 投資回頭客,經常買賣,要相熟AA留獨家盤,你咁都當自己兜到7少陣啦
哈哈。好多阿姐來架喎,阿姐床單你都想食埋。
巴打應該幾層樓揸手
你唔係aa既就傻仔左啦
Aa講到落480, 你一句覆480 唔係走人,aa轉頭求你簽tim
480 1%做唔到,我就行落是但一間分行搵佢同firm另一個AA做 睇樓紙保障間firm,唔係個AA。
唔通好似上面個位咁,鋤到價加commission咁樣個個AA都揸9你面價,咪鋤到囉
我第一次回覆就係寫考慮俾2%,有邊度誤導?
我只係叫睇唔清楚嘅你睇返清楚。

同埋對唔住,我無諗過你咁戇鳩真係想我寫曬全部 scenario,每個俾幾多佣咁,如果你覺得要寫到咁詳盡先值得講嘅,我期待你詳列0%-0.9%分別咩情況俾

題外話:好好奇點解你只係夠膽提我講考慮俾2%,但唔敢提多數情況細過1%;同時間你又開啲topic 導人諗買某啲區,到底你邊區返工
雖然aa 大部分都反口覆舌,說話無句真,但講好而反口,除非佢做嘅嘢出問題而引致損失,同aa 有咩分別,當然我相信簽約前扣佣才簽係百試80靈

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞