2021 big4 recruitment (10)

1001 回覆
46 Like 101 Dislike
pwc offer god
Offer god
interview god
(利申自己亂估) 基本上三大應該有優勢,另外可以表現到自己願意為呢份工付出,或者講吓你覺得呢個行業前景相對穩定同清晰,俾人覺得你都真心想做,最後可以講吓知道non acct major係要上conversion,自己都會俾心機讀。其餘就based on自己個situation,諗多一兩個原因講吓點解突然想做audit加油加油!
巴打有心上左岸?
都有audit offer嘅見你成日留言都想你快啲有offer哈哈!加油啦
巴打邊間? 9月on board?
如無意外應該係你追post會見到個間21grad
想問下通常assurance pi係點架係咪多數都用廣東話答?
好似傾計咁 傾咩同點傾都係睇個partner頭
其實正正常常就得 最好點都有D relevant experience 利申有pwc audit offer 唔係讀acct 我做過second tier advisory intern 個partner有問下我做咗D咩 有咩感受咁
通常英文廣東話都有 D partner通常好chill 無固定問題 見到你CV有咩亮點就問咩 我上次in pwc個partner問我其中一間firm嘅internship experience但唔係audit firm黎 諗緊點解佢咁有興趣 原來佢話自己做associate果陣做過果間firm嘅audit engagement仲問我係邊度返工 幾多樓 CFO係邊個問得勁詳細 但其實我甚至唔係做finance野
yes
問咗我以前做過嘅internship experience 問點解揀佢地唔揀其他big 4
其實唔使咁大壓力 放鬆D答效果仲好 我感覺D partner都係想同你傾下計唔係要比D難題你
所以啲人係咁問問左咩
大佬個個partner想知嘅野唔同
每份cv嘅亮點又唔同
唔通同你go through一次我份cv咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞