食omakase 廚師發板嘅禮儀

284 回覆
33 Like 115 Dislike
含能住師傅熱辣辣嗰樣嘢
想同石頭出糧 齊名?
rahmens
數寄屋分店?
啲人話寧願去分店
個篇日本師傅極有可能係香港人扮,要係咁同佢講廣東話,引佢露出馬腳
梗係啦,都做唔啱,要完舊壽司唔吞,微微抬起下巴,擘大口俾師傅確認過,佢話吞得先准吞,有時師傅會伸隻手指入去你個口撩兩撩,你要啜埋手指表示多謝
D鹽好正
係師傅面前撈啲Wasabi 落豉油度(如果有的話)
高質劉明
有人問:咁如果趕唔切點算呀
好簡單
只要係師傅面前將啲壽司飯塞晒落自己個鼻哥窿度
然後一嘢噴返出嚟
講返句ko me la sai
咁個師傅就會原諒你
如果食omakase 當日有客人生日

為咗表示祝賀依位客人又大一歲

全場嘅食客同埋師傅都會行出嚟

一人手揸一舊壽司圍鳩佢

由於多啦A夢嘅主題曲喺日本係代表生日歌

所以每個人都會邊唱多啦A夢邊車舊飯埋去

壽星仔會成身都係飯粒

寓意接受咗壽司嘅祝福,新一年順順利利
其實都無咩特別野要搞,都係食飯姐,只係師傅話事咁解
入到去同師傅握下手講有咩敏感唔食得
師傅同你講解係咩點樣食咪比D反應微笑點下頭
食每樣野之前都飲杯茶清除下個口既味道,同埋記得每道菜都要換過碟豉油,唔好污染左下一道菜
食晒比完錢準備走咪起身鞠個躬,叫做比師傅一D尊重
食到第五碟(應該係淡味魚)嘅時候,要把握機會攞個叉燒包出嚟。(記住唔可以太早,因為叉燒包屬乾食,會打亂佢一乾三濕嘅節奏)用筷子叉起佢,一嘢隊落師傅個口度。
係文化交流嘅一種。啲日本人會覺得你同佢交流文化,佢又學到嘢,即刻打個六折俾你(樓上啲清教學都係七折,呢度係六折)
呢個真,我開頭都唔信點知上次同個日本朋友係大阪食佢都係咁做,但正宗啲係會合埋對眼,因為擘大口啤住人都係好冇禮貌
可以噴多d有橙味嘅香水先去,日本人都會噴,因為會提升和食嘅味道。師傅聞到橙味香水味就知你係和食專家,會俾多d好嘢你食。
認真mode: 樓主好似從未講過佢要食壽司。係日本,食燒鳥、中餐或西班牙菜嘅omakase禮儀又唔同。
唔係間間都係橙味多數去之前問一問咩味先
你漏左要90 度
屌你咩,咁樣跣巴打
omakase係食師傅既表演,師傅無論響食材既品質,調味,乃至香味,甚至刀功造型都好講究
所以千祈唔好噴香水,亦唔好身水身汗咁去,正常禮儀更要響去之前七日齋戒沐浴
唔好用有味既沐浴露洗頭水,確保自己係天然純淨無味道,特別點解要齋戒,更加係為左清潔你既味蕾去欣賞師傅想表達比你既野
通常第3道菜開始師傅會邀請客人一齊煮 記住唔好怕羞露兩手比師傅睇
一遞比你就要即食
同食得好大聲
愈快食完愈代表啲嘢食好味同尊重個師傅
利申識一個日本壽司師傅教
咪亂講 明明有專用水龍頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞