張敬軒 HINS (42) 多謝軒叔 & Johnny Yim漏夜重新編好雪花抄

1001 回覆
50 Like 16 Dislike
真係好彩有把尺
返工放工搭巴士黨鐵仲驚
冇人話過黃=好人
其實點解有班人可以憎佢憎到想佢死咁?認真佢做過啲咩令班人要咁憎佢?啲人憎佢嘅程度好似當佢係譚伯嗰啲咁,佢真係咁十惡不赦?只知道佢不停俾人標籤,同不斷喺依啲標籤上面加鹽加醋。。
因為10.1個生日post囉
生日po 唔高調表態
有三種人
1.防疫撚批鬥佢開show播毒
2.黃衛兵批鬥佢大陸仔
3.典型香港人有乜事踩多幾腳

Btw見到你用十惡不赦嚟形容佢真係好唏噓
軒仔係應該用有幾宅心仁厚嚟形容
我哋梗係覺得佢唔係十惡不赦啦,我係嘗試當出面班人係正常人,以一個正常腦同正常角度去諗去睇張敬軒,係咩原因會導致佢哋對一個人嘅態度好似對住一個十惡不赦嘅人咁
譚伯同7友最多咪比人笑下改下歌咁,
點會好似軟仔日日比人追住閙
軟咗
好彩佢個ig po ,1000個留言入面的暫時睇唔到有人鬧佢
香港人典型心態
睇人仆街最開心
佢肯定又要潛。。依家出咩班黃衛兵都一定會出post盲反。。
我嘗試理解下,唔同意都唔緊要,我都係盡量去諗背後原因
本身14佢行得比較前,之後都有其他嘅説話收左一堆支持者,
無論係fans或者普通觀衆都好,對佢抱有比其他藝人高嘅期望
覺得佢係自己人,會完完全全buy佢地嘅做法or理念
但當軟仔行得冇咁前,
可能係因爲要揹起屋企人呀公司呀身邊同事嘅責任,
咁嗰班人就會覺得“你都唔撐我地嘅”
第二,有部分人對黃嘅定義好絕對,
你唔係完全認同或者跟住佢地嘅做法就覺得你唔係自己友
依樣野或者可以理解成,
依批人將“黃營”所提倡嘅理念同佢地自己嘅諗法變成一種教條
某程度上去到狂熱嘅狀態,你唔跟就非我族類,
當個門檻越黎越高
就算你之前比對家傷到頭破血流,都只不過係合格綫,
唔值得被稱讚,因爲係基本野黎,
除非你去到粉身碎骨、挫骨揚灰嘅地步,
咁先值得被追捧,
依個原因同第一個有d相似,不過出發點完全唔同咁解
其實第一我唔明成日要推啲非政治嘅公眾人物出嚟做乜9,你會唔會公開自己個名話俾全香港人知你出嚟發夢?第二,其實由梁天琦年代開始嗰陣唔係已經係一路提倡同建立本土意識同文化?軒叔唔係一直都喺香港做緊依樣嘢咩?相比起佢依種默默耕耘,表唔表態對我嚟講已經唔重要,同埋黃絲帶個起源係14年佔中時期,嗰陣個理念都係講緊要真普選,唔要西選,還政於民依啲,軒仔由頭到尾根本冇變過。。去到舊年反送中,黃絲依個立場好似被推到極端咁,有好多你所講嘅教條加咗上去,冇做到依堆教條你就唔係自己人。。。由舊年唔知邊日開始,黃唔再係講緊同一個理念,而已經走向極端化,極端到我睇唔到前路同希望
人民鬥人民 中共技倆
其實諗得再極端d黑暗d,有小撮人講極都好似牛皮燈籠點唔明,
你估佢地唔知表態係有咩後果咩,
其實就係要你有犧牲,
好似一個宣誓儀式咁,
反正你一講完就返唔到轉頭,
表態唔係佢地單一想要嘅野,而係嗰堆後續
一講天琦佢哋又收曬皮覆唔到
下次先投
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞