美國加州通,一齊傾下計

115 回覆
9 Like 12 Dislike
覺得99cents好多snacks放左好耐
覺得吾新鮮好小買
但細過會中意埋H記100ml ice cream
我算係自己一個,所以條路比較難行
結婚😂significant other都冇
如果大公司外資HR,睇下有無得transfer
吾係既話真係好可能要重新黎過

我覺得美國overall節奏慢,天氣凍d都會令你想訓耐d,所以時間過得快左.同埋你份工吾係Asian老板/supervisor 已經好好多
樓主,我都係岩岩到步,住SF 。發覺成日聽唔明人地講乜。自問英文唔太差,睇戲可以英文字幕。但一去到日常生活果d 英文就收晒皮,有咩好方法可以有效改善下?

利申:香港U grad 左
主要係因為你聽吾慣佢地既accent
印度人聽吾明吾緊要既,我都聽吾明
但其他native聽得多就會有進步
佢地個intonation呀, facial expression呀
你留意多d會易d get到
同埋留意完睇完平日講英文都可以學下佢地
講得慢小小都吾緊要,聽既人明就得
我當年英文lv 2過黎既
我記得Dvc入面本身都有醫療保險包埋?之後transfer左我諗間u都會包埋
不過如果你係問之後出嚟做野個啲我就唔清楚了
Thanks. 最煩係intonation 同slang. 班人又中意abbreviation. 搞到我一頭煙
開字幕睇十套八套美劇
Abbreviation係好煩
以前college econ lecture個prof好意寫簡寫,正常你第1次寫full name之後簡寫都make sense,你第1次講就簡寫,我又岩岩學,點識個term或者theory
Netflix睇美劇真心幫到
巴打會唔會有時上加拿大玩
如果有意做同Policy 有關嘅工作又想住係加州,Sacramento 會有最多機會
去過Vancouver,好中意呢個地方
如果有得選擇
我想要加籍多過美籍
吾夠未
有冇打過電話比Pelosi?
Today is a good day
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞