美國加州通,一齊傾下計

115 回覆
9 Like 12 Dislike
如果你有身份又味返工
你試下apply medi-CA呢d free insurance
之後同埋睇你間學校有insurance provider
唔係ca resident都可以申請?
某政府dep既small potato
吾敢講太specific好易自爆
點解會選擇SF既?
SF幾乎全美最貴,如果住SF既準備定多d銀紙先
你話有身份我以為你CA resident
咁如果吾係既你睇學校有冇offer
原來係咁,提多樣其實health insurance好多時用吾着,但都要apply
1.你吾知自己幾時病,有意外
2.冇買health insurance既話following year file tax form可能要罰錢
加洲係咪好多人瞓街
要靠其他巴絲答了
因為一般返工返學都會有
但我temp工所以冇
睇area
DTSF/DTLA呢d好多
其他city都有,比例小d
過親美國探屋企人都去99cent supermarket掃零食,真係好抵買
屋企人住la jolla & escondido。其實講住,California真係一流
巴打,我都搞緊移民,收到信話45日內會有NVC通知,係咪即係好快要面試喇?
我排咗一段時間,突然間收到通知反而有啲唔想走。因為我都三字頭,覺得過到去唔知做啲咩。如果無野撈,打算趁坐移民監讀多張cert,再睇下點
Local 美國人(非黑)大多都覺得Trump 好d

你係新移民呀?

三藩市八成居民撰Biden
黑人係三藩市得5%

你真係唔撚識架喎
吾你老母呀
你信唔信有選舉舞弊?
我麻麻地99 cents store,去都係買洗碗手套多🧤
但會中意行Daiso(當然TW同Japan高汁好多)
我買零食中意掃Costco on sale野
NVC印象中成個process搞好耐
要睇你去到頭定尾(中間要比好多次錢,如果味開始比應該仲係頭)
Interview前確係around 45日notice你,但我吾知COVID會吾會delay,封信應該有叫你做body check到時interview帶埋份report
移民從來吾係1件容易既事
我都面對個好多challenges
今日都面對緊
移左個黎既朋友有d都想返香港
只能夠講每個人對生活既追求吾同
我可以做既就係比多d infor你, minimize你做錯決定後悔一世既機會
你香港做邊行呀
entry level comp sci D工唔多,entry 好多公司請contractor, 唔洗俾福利,相對好多非entry comp sci 工作有經驗/技術要求;

好多中小型公司唔多鐘意由零教新人,教識你做野就換工走人,interview 最好有D project/ 其他野證明你有D料
根本條友就冇$/冇friend 陪去D高級少少餐廳
我都覺得overall trump好d
但我個人情況Biden係好d
係既我自私,身體卻很誠實
都吾算新移民了
咁總有人吾中意trump
應該無
巴打!多謝你分享經驗

99cents買下零食都ok,但要買好啲點都係去返sprouts,cosco。美國Daiso啲野唔平,不過想買日本野得佢哋有
你係過去一家團聚?結婚未?
我喺香港係HR,去到美國個競爭力會比下去,我已經預計到自己唔會喺美國做返呢行。諗到自己個career path就卻步

呢幾年我每年都會stay一個月美國,我對美國嘅感覺係當地嘅真係叫生活,好慢好輕鬆,出到街每個人都好好有講有笑,無香港咁大壓力咁負能量。不過硬係唔知點解啲時間過得快過喺香港
加洲洲長確係好多野做吾好
例如無lala搞咩overnight curfew
你要封封唒成個city嘛
吾得喎,無人交稅邊個出糧比佢
明白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞