美國加州通,一齊傾下計

115 回覆
9 Like 12 Dislike
小弟算係CA住左7年
住過SF,LA同2個加洲既城市仔
想過黎讀書既,搞緊移民既,買樓租樓,買車賣車,就業情況或者casual到食好西都可以傾下
上星期返完voting center份工,想傾politic都ok既
我都吾敢promise乜都識,知既就大家交流下~
例牌問下身邊啲人對選舉睇法
同過幾個加州人相處,只覺得好自大好煩,好鐘意周圍批評但又其實咩都唔知
我都係住加州喎
CA既大多support Biden
身體朋友好多讀緊書或者opt/H1B緊
所以都覺得Biden好d, immigration policy或者grad左stay係到易好多
但作為香港人/local美國人(非黑)大多都會覺得trump好d,始終佢既policy保障到大多local美國人
每個人性格都吾同,呢個好難比較
但我覺得CA人比較multicultural
小d racist既問題
不過Asian地位確係低d
Hi,可能大家識都吾知
點睇SF 治安? 比班黑鬼搞到勁差 downtown 臭撚到仆街
睇你咩年紀同本身份工揾幾多
如果你做開醫生又點會對15usd/hr 既工睇得上眼
但如果你fg/岩岩失業去返下都吾錯
份工學吾到d咩,不過夠hea算easy money
有d岩岩入college既因為用zoom上lecture,所以都返賺下零用錢
過2年落SF上cc
覺得SF治安好差, metro站market街附近真係世界級.以我所知COVID之後其他本身好d既area,近Daly city d南面d既SF同sunset都差左
所謂多元文化上曬腦,基本認知既無,一味得把口搵道德高地批評人,以為自己個套係世上唯一真理,有咩地方唔跟咩人唔認同就係racist,煩撚到,成班被寵壞既細路
朋友部車玻璃一年爆四次 佢最後懶得整,爛就爛
SFCC 2014去過覺得有d building好殘
2017去又覺得好返小小
好似toefl ibt有52分就入得
個人suggest你可以考慮下skyline或者foothill/De-Anza都吾錯,比SFCC好
我宜家住LA, 你呢?
吾否認有d人係咁,但遇過既吾多
你朋友住Oakland?
Oakland同SF揸靚車係易比人爆玻璃既
所以要小心架車吾太放得野同洒
聽過有d靚既車,夜晚泊完第朝個碌比人偷左
diablo都唔錯
Same😂
想問下San diego係個點嘅城市
同香港一樣,專科易揾食好多
Medical field/comp science/engineering
呢3科你讀得掂前途無可限量
之後見人讀accounting/audit呢d都吾錯
無香港咁辛苦,但都辛苦不過starting pt高好多
同埋香港你要入big 4/bank mt先出路好
美國可以普通返間accounting firm/去酒店/入政府都得
最後要強調, language科social science都好乞食
利申:某uc social science grad
味去過,但以前有個Mexican coworker讀呢間
想知樓主點嚟美國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞