洗衣機點揀? 上置式 - 西門子 定 金章?

69 回覆
3 Like 1 Dislike
屋企部洗衣機岩岩壞, 打算買巴打個部金章7KG上置式, 想問下2個月有無用後感?? 靜唔靜??
最尾fing水轉滾筒個時都幾嘈
不過最煩唔係嘈, 係地震咁款 可能轉速太勁
我去廁所都feel撚到震緊, 房門未關好都會震震地
不過地震都係震你2~3分鐘only
係房既話, 山左房門都唔會太嘈
但係廳既話應該都幾煩
我就接受到既 好少係廳
琴晚唔記得問埋你 standard咁洗完脫完水要幾耐?洗唔洗一個鐘以上?
有唔同mode 你睇說明書穩陣d 網上有
最快可以20分鐘
有個叫mode叫 refresh 20, fix死20分鐘, 20-30度水洗

如果要仔細d既
仲有功能係跟你衣服材質, 有d可能係synthesis, cotton, etc.
但同師傅講既一野, 其實用黎用去都係得幾個mode

1) refresh 20 mins (for少量衣服, for 3-4件衫, 如果唔係點洗得乾淨)
2) mix 20度 (~1個鐘, for 混合材質衣服, 即係當general mode)
3) cotton (時間長D)
自由較水溫, 得呢個mode可以去到90度熱水。亦可以自由較轉速。標準時間洗3個鐘, 但有得揀quick mode, 咁就最終通常1.5hr成個過程洗完
除非個期少出門口, 咁出完街d衫會即刻洗, fresh 20mins
否則為左洗乾淨D都剩係用cotton 一係凍水(出街3) 一係熱水90度(屋企3)

屋企3 一定make sure d菌 / 塵蟎一定要死
出街3 驚太熱 D衣服好易損耗 所以室溫算
Thanks巴打 咁睇黎如果用凍水洗耐極都有個譜
滾筒洗好撚耐呢個係錯concept
因為而家有快速mode.
customize mode先耐姐
但customize 都係洗1個鐘鬆d都有啦, 就算日式個D最快咪又係要30~45分

(佢說明書話有d mode要洗2~3hr其實唔撚洗, 因為就算佢顯示係2.5hrs, 其實洗幾分之後 會update返個時間 做1.x hrs, 我唔知係咁撚醒識sense d衫既重量/水位定點撚樣, 應該會咁advance既)
*應該無咁advance
師兄而家你部洗衣機有無問題?我睇網上評語都話呢部好快壞
原來都用左過半年
暫時都無事 無咩野喎
大約每2日洗一次

係個滾筒外面開始有D污垢,
但呢個係好典型D機器用得多就會有積咁樣,
例如水壺有礦物質既黃積咁
所以都唔太影響洗衫既潔淨程度
巴打你部洗衣機情況如何?
我都諗住買金章
情況同之前講既一樣
無穿無爛, 依然好用
有時一日洗2-3輪, 所以計返平均每日都起碼1次
洗衫一定要關門, 如果唔係最尾1200轉個時會嘈/少震
咁當然如果你教最低既600轉就唔會有呢D問題
高轉數= d衫愈乾
hihi 師兄你好,諗住都買呢部,想請教下你係邊到買?
就係呢個網price.com 跟住搵鋪頭FPS比錢佢運過黎叫埋人裝
btw 呢排開始有毛病, 個滾筒有少少噪音
每次轉到某個位都會"格勒" "格勒" "格勒" 咁既聲, 好似有野kick住咁
唔知係咪有野鬆/甩左定點
但照用到 暢順既
師兄 部機用成點
我都諗住買呢部
你地d人唔quote我 我都唔知原來已經用左差唔多4年
繼續用緊 無咩分別
雖然當初d 家電師傅話而家d洗衣機都係預壽命3-4年咁要換

連#1西門子個model 網上都無再賣
屌你我真係要收佣先得 到底有幾多人因為呢個po而買左
養起左金章?
我之後會係其中一個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞