洗衣機點揀? 上置式 - 西門子 定 金章?

69 回覆
3 Like 1 Dislike
想問下點揀好?
比較左D洗衫程序之後, 偏好西門子多D,
但D電器鋪都話無貨, 話係成6年前既款 只有少數仲有剩貨既鋪先有
又唔知金章呢個係咪新款。其實洗衣機6年前既款仲買唔買得過?

$4000
Siemens 西門子 iQ100 上置式洗衣機 (7kg, 1000轉/分鐘) WP10R157HK
https://www.price.com.hk/product.php?p=216290

$3500
Zanussi 金章 上置式洗衣機 (7kg, 1200轉/分鐘) ZWQ71236SE
https://www.price.com.hk/product.php?p=265568&ct=quote&page=1
西門子已經停左產
啲細鋪仲有賣緊既係B grade機
係凶宅百老滙啲客十日內壞機收返廠既機
其實宜加隻隻牌子都差唔多
用到3年已經好勁
research過其他post
貴係因為襟用之餘, D機真係響德國制 (定唔知意大利/法國)
其他牌子好多都係變左支那/泰國/東歐制
例如金章本身都係意/法制, 但而家都變左波蘭了

洗衫程序
咪睇功能邊個多D算
佢滾筒轉得好唔好 摩打勁唔勁呢D, 我地凡人鬼識研究/睇咩
買5000樓下間間差唔多
用開西門子乾衣機同洗衣機
乾衣機踏牌洗衣機上面
用咗幾年,乾衣機壞咗
去電器鋪定
電器舖話代理話要等兩個禮拜先有貨
結果一等就等咗三個
屌 我同你一樣諗法
都諗緊停左產咁撚耐, 仲賣緊既話 伏味好重
例如: 回收機 / 賣左之後比客發現有問題退回 維修再賣過

屌同埋仲要出左6年仲係咁貴
咁都係預佢頂多5,6年就換架啦
用到10年又點, d機械損耗都勁大
例如雪櫃咁, 你正常用都一定用到20年
但雪種既冷凍效果一定殘撚過林鄭塊閪
睇你租樓定買左樓
試過用上揭式中左伏
因為有啲樓預左個櫃孔俾你塞部洗衣機入去,咁就揭唔到蓋
仲有上揭式上面擺唔到野,哂左好多位
租, size同位置考慮哂
機頂都係擺下D 細野, 隨時可以移走既物品
影響不大

不過最關心既西門子呢個型號出左咁耐, 唔知仲買唔買好
定金章算
我用panasonic, so far 幾好
以前法國做嘅金章上置式好襟用
我嗰部用左12年 早兩年先壞
之後又買番金章,不過產地已經轉左
個人感覺唔同左,麻麻地

留意番去水有分高水位,低水位
唔好買錯
我都係租,部上揭式用得兩年,搬新屋發現用唔番就dump左
PS有啲機面係斜架,擺細物件都要小心啲
幾個月前買,嘈到仆街,整咗次都係咁。
整嗰時個師傅(信興)態度又衰

下次都係用其他牌子
西門子舊機壞左整都麻撚煩
西門子今時唔同往日
我頭幾次都好嘈, 之後係腳位加左個D防滑貼就冇咩了
而家市面上都搵唔到意/法國制
或者可能要勁撚貴 (因為難搵)
而家波蘭制

巴打如果我個2個款, 會點揀好?
亦有巴打話舊款機唔好買 可能係回收機 賣剩貨個D 伏味濃

我預洗衣機都係用到5-6年咁上下都好滿意
點解麻煩?

通常如果用到3,4年如果壞左 唔係都直接換新算?
始終而家無論咩牌子都好, D電器都唔似以前咁一野比你用成10~20年
http://www.sweethome128.com.hk/

我D電器都同佢地買,平過凶宅百老味
都係總代理D貨
希望幫到你
Bosch家庭電器一般般
西門子上置式好似係惠而浦OEM
我之前部西門子上置嘈到仆街
而家換左部伊萊克斯上置, 靜左好多
金章好似都係同一間廠
屌 惠而浦代工即刻垃圾哂
惠而浦本身個D機都出名易壞
雖然每個牌子都有用家屌, 但惠而浦係特別多負評
是撚但啦
平款細用 lg西門子三星 間間都差唔多
一係就買貴野
candy算啦,雖然支那制
金章大昌行代理一樣比支那狗賺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞