越南人視角的越戰

272 回覆
34 Like 8 Dislike
去到法國走左 美軍已經唔知打黎做乜
其實 當年越共 類似現在香港人

當年越共=現在香港人, 要以弱勝多

當年美軍=現在解放軍, 是入侵者
當年南越政府 = 現在香港政府, 只係一個傀儡政府
我覺得係太多隨軍記者左翼大愛上身
你諗下無咁多個啲俾燃燒彈燒著嘅女仔之類嘅相流出嚟
橙劑燃燒彈呢啲大殺傷力武器可以用多啲用耐啲 係相對安全地方屠村咪幾好
同埋戰地記者影到美軍點殺錯平民
但又影唔到越共鎮壓嘅情況
呢樣都俾越共喺輿論上有先天優勢
邊撚個人逐個reply都負評
個po係我開既,而我d comments 一直都最少一個負評,唔知邊個同我咁有緣啦....
而家升級左,變成我的po所有reply都負評
Domino Theory
越南周邊的印度支那區域的多個國家,在北越統一越南後,隨即發生共產革命
河內珍
lm
尼克遜輸了秘密戰爭就自然輸晒成場越戰
冇秘密戰爭,南越都唔會咁快收皮
唔死都無左隻腳
想知呢啲武器直接扔落森林到可唔可以做到加洲/澳洲山火個種級數?
得嘅話其實唔洗派步兵啦.... 燒晒d山同村莊等北越野戰兵無得游擊咪得

最緊要洗走堆垃圾左膠記者唔好俾佢地拍片影相姐
想知呢啲武器直接扔落森林到可唔可以做到加洲/澳洲山火個種級數?
得嘅話其實唔洗派步兵啦.... 燒晒d山同村莊等北越野戰兵無得游擊咪得

最緊要洗走堆垃圾左膠記者唔好俾佢地拍片影相姐

海灣戰爭同伊拉克戰爭美軍就好成功封鎖媒體
越南太濕,多雨水,熱帶植物生得快
打緊個時喺幾好
但之後剿滅其他零星恐怖分子個時就衰左
其實我覺得打仗後期應該要專登搵人拍埋isis個類 有美國人俾佢地斬首
激起多次美國民憤 全面清除班回豬
原來如此
https://youtu.be/MHf7PAy4SRM

因為美軍的爆炸性火力驚人,所以越共遊擊戰術每每在戰鬥中都爭取接近美軍,因為距離上愈接近美軍,美軍就愈難用爆炸性火力,否則易傷自己人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞