越南人視角的越戰

272 回覆
34 Like 8 Dislike
正如你對住個潑婦,係咁攞水淋你,你都唔會攞漒水一野KO佢
好難咁講㗎喎,對嗰陣隨時俾人捉去打仗啲「反戰左膠」嚟講,佢哋去打仗咪即係你出豉油我出雞,慷完你慨打贏咗,南越政權咪又係咁撚閪
開槍軍官嗰張係一件事,但唔通and babies and babies同吳廷琰話人BBQ又係假嘅,即係唔係話北越冇propaganda,但都要南越同美國自己咁多口實畀人先得㗎 仲有人哋真係隨時俾人徵去打仗,有啲仲係服完役返嚟反戰,呢啲都叫左膠?左膠一隻字而家係咪變咗做我唔like嘅人就叫左膠?
一場無必要既戰爭

當年守得住民國係南中國
成個東亞洗鬼死咁多人
反戰都叫左膠
仲要係場侵略戰爭同犯咁多暴行,由美國平民角度 有乜理由唔反對平民好難從中得益。
好過某啲國家可以搵戰爭轉移矛盾,美國最多嘗試去控制媒體,無得直接拉哂啲人。
佢地真係完全可以為呢樣野自豪,最慘既都係老兵做無意義既事,番到去又俾人歧視
美國=香港政府
越南=市民
唔好唔記得當時越戰係民主黨任內
啲退伍軍人仲要有PTSD但政府唔理
所以用flamethrower
退役老兵反戰仲要俾鍵盤戰士現實鵪鶉嘅兒登仔話左膠,真係諷刺
行行下跌撚左落去booby traps,

你估香港行山咩,擦捐扭傷中暑疲勞,流鼻血爛腳趾都有成隊醫療救傷隊即刻坐升直機仆過黎救咩

https://youtu.be/8OsNLKUYGW8

https://youtu.be/Qg9GZPRjL4o

https://youtu.be/lamH8GQUkMU
咁其實核彈炸完日本仔之後應該就唔會再用㗎啦。 主要目的係一個deterrent。 amazon有本書叫做 war: the new edition, written by Gwynne Dyer, 有機會可以睇下
唔係打機咁,d人一係生,一係HP變0就“消失左”咁簡單

2號餐加強飲可樂?
冇裝甲部隊就係咁,所以真係唔明當時美軍唔夷平個樹林,等坦克、IFV呢類兵器可以上陣,咁樣陷阱、隧道系統作用上減大半。隨後北越攞到蘇聯啲防空導彈起防空陣地,擊落唔少部軍機。結果冇空中支援又冇裝甲支援,真係送啲步兵去死。
我覺得樹林唔係我地想像中咁易移平,其實林木係好堅韌,而且生得好快,仲要越南的樹林咁大面積

同埋,美軍一移平某一區域的樹林係一個好大的動作,越共好易作出快速反應
好似“愚公移山”咁,寫成文字就似係簡單方法,但做落就知難到仆街
大 同 強喺咪唔識分?
舉例 北韓軍隊規模係「大」但唔係「強」 Navy SEAL係「強」但規模係唔「大」

好明顯人哋係講緊再派多啲軍隊過去 係加大規模 咁用大有咩問題?
其實係春節攻勢之後越共兵力嚴重削減
如果美國媒體當年冇直接轉播戰爭慘況
同埋冇爆出Pentagon papers
LBJ就通過到二十五萬增援兵力同埋
繼續入侵柬埔寨 直接搗破胡志明小徑
蘇賡哲:不知羞恥的反戰者
https://chezmoibooks.blogspot.com/2014/11/blog-post_21.html
一行禪師在越戰時,是越南佛教和平代表團主席,公開表達佛教徒對和平的渴望。1966年,他應和平聯誼會的邀請赴美國活動,向美國人民訴說南越下層人民在戰爭中遭受的痛苦及和平的意願,要求美軍退出南越,也不斷游說有能量的美國人如馬丁路德金公開譴責美國出兵。

美軍是被動應戰的。可是,十分奇怪的是,一行禪師和幾乎全球反對越戰的人,都只是向美國反戰,要求美國撤兵,沒有人向發起戰爭的共產陣營三國表示反戰。更奇怪的是,即使這些反戰者去到北越,也只是呼籲美國撤兵,而不是在河內要求北越不要南侵。他們反戰成功了,美國政府在巨大的反戰壓力下把軍隊撤出南越,結果當然是南越政府隨即應聲而倒。北越吞併了南越,實施共黨恐怖統治,大量南越人民投奔怒海,九死一生外逃。這時,一行禪師又跑來安慰,接濟這些難民。他完全沒有意識到,這些同胞淪為難民,是他努力要求美軍撤走造成的。也就是他不為自己的反戰感到內疚,不知道應該為此感到羞恥。

然而,從來沒有一個當年的反戰者出來懺悔,為南越人民遭受共產統治的痛苦承擔責任。更可笑的是,懺悔者是一行禪師在美國游說過的國防部長麥納馬拉,他聲稱美軍打越戰是錯事。
吳廷琰係阮朝官宦世家之後
法國殖民時期就已經改信天主教
佢好多政策都係逼越南人改信天主教
差別對待大多數嘅佛教徒

但係吳廷琰係1963年政變之後被處決
係加速咗越戰爆發或者可以認為係其中一個令北越開戰嘅因素(雖然主流史觀公認東京灣事件先係越戰嘅開始 但係對於越南人來講第一次印度支那戰爭已經係開始)即使簽咗日內瓦協定
北越繼續借越共喺南越打咗十年游擊戰走法律罅

我會話釋廣德之死被越共拎咗嚟做宣傳
南越亦都失去左一個軍事強人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞