越南人視角的越戰

272 回覆
34 Like 8 Dislike
Weapons of War

https://www.pbs.org/wgbh/americanexperience/features/vietnam-weapons-war/

美軍武器vs北越武器

蚊同牛比的火力比拼
最慘係南越唔爭氣,好多越戰美軍軍官係回憶錄度講,南越個心態係有美國佬就得,佢哋自己都唔進取,明明呢場仗係佢家園打,時間耐左美軍回國士兵講返南越係hea 底
南越個政權本身又唔穩陣軍隊士氣又唔高
係南越農民眼中又係一個腐朽既政權
城市人又厭倦左鬥唔完既政治鬥爭
成個國家都怕越共,但係又冇心打

唔似北越可以用宣傳同政策凝聚到強既民心
仲要用極權統治打壓一切反對聲音
軟硬兼施下有極高士氣

冇外力下根本同國共內戰冇分別
自己唔熟越南歷, 不過聽返d 歷史故事, 話說吳廷琰係真係少有既軍事強人, 雖然係獨裁殘酷同桀驁不馴, 但佢係印支半島反共中堅, 美國除佢之外根本無人可以依靠. 後尾CIA 頂唔順默許軍事政變隊冧左佢, 胡志明就由個心笑出黎話美國愚蠢, 果然吳廷琰一死就樹倒猢猻散.
我玩rising storm 2 先睇翻呢段歷史
係冷戰時期對抗共產黨
往往需要獨裁者/軍事強人
例如: 李光耀/蔣中正/朴正熙/佛朗哥/皮諾切特
冇左一個強而有力既政治力量
民主化國家好易被共產黨滲透/統一戰線
然後陷入政局不穩, 最後被推翻
南越就係例子
越戰前,法國殖民者被趕走

https://youtu.be/vAVYfh2_GTE
南越都民主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞