整水喉谷磅一問

86 回覆
3 Like 8 Dislike
屋企裝修拎水例嚟同佢講無意思9成都唔係持牌水喉匠做 又唔會入水記

但谷40磅仲要跌磅接受唔到
有漏咪叫佢自己搵番邊度漏,你只係負責收貨
谷咗18個鐘
同埋無放到氣
咁係咪無咁大劑
可以係谷得一小截水喉
通常磅錶同送氣位放水喉一頭一尾
等其他人知道成段水喉都有谷氣
叫師父谷磅或者谷水,公價要另加幾多
到時漏水落樓下
就等食環署滲水辦告到你仆街
再執返起磚重造新喉 冇10萬都走唔甩
加埋整濕樓下d電器/樓下重新裝修就claim晒你
(加多50萬幫樓下裝修)
仲要搵公正行試色紙 出cert 你死撚緊

谷磅150psi就係要防止滲漏, 你咁都收貨
一年半年後就係你俾食環滲水辦告既時間
水喉裝工要包架
唔包咪唔收貨 唔俾錢
師兄,我唔識先請教吓各位啫,知道有問題梗係唔會收貨啦!唔洗咁兇狠呀嘛
都係心痛清俾判頭昆
愛之心 呀清
我師傅谷磅無額外收,
做防漏,試水24小時就好似加收$1k
試野要收錢都on lun9
安裝唔包測試點收貨?
唔收貨點比錢?
無事無事,同咗判頭講,佢話會做返谷返150磅比我睇,話真金不怕紅爐火,好有信心咁
我懷疑佢本身都唔係好識水呢瓣,所以搵咗個師傅仔求求其其set咗磅,錯咗都唔知
想請教下,如果只換龍頭,做5做谷磅的?
唔洗
做唔到,谷磅唔係講緊出水位。主要係講喉路由水錶到水龍頭喉路。
食水喉係銅喉用銀焊接駁,手工唔好,例如冇清除銅喉表面氧化層,銀焊接觸面唔夠,受唔到水壓,會爆喉或漏水。
正常谷磅係150psi係基本。
高壓力喉會用working pressure x1.5,例如冷氣喉,大廈消防喉,通常工程師知道working pressure先會咁做。
謝謝🙏🏻
謝謝
嗚嗚,今日再谷多咗次,set 咗150磅,我8個鐘後去睇,得返100磅

師傅set磅嗰陣已經話跌唔低過100磅就可以接受,話因為封喉用膠紙/塞未必可以完全封死。點知最後出嚟又真係100,唉。

依家又有個新嘅疑問,如果我本身個水錶係晌天台,由天台到屋企水制呢段喉其實都係舊喉,無換新,咁係咪都會影響谷磅結果? 因為見上面有師兄話係測試緊水錶同屋企出水位之間嘅喉段,如果根本有部分係舊喉(我個case), 咁其實谷磅結果係咪都會唔準確?

Sor for 1999
咁冇喇
肯定有地方漏緊水
但你睇唔到咁解
你入屋條總甩喉谷咪得囉
谷返入自己屋企其他分喉 一定谷到150

Btw 100磅就failed架喇
漏硬水
咁點算
如果用傳統啲嘅方法,用一個鐘去觀察水錶尾數有無跳到,叫做間接check吓有無漏水,可唔可行?
其實谷150磅已經係最低標準
我公司做開d project 業主收貨要求係300磅 18個鐘內唔跌磅(最多5%以下)

你搵定師傅全起重做
記得唔好用銅杬駁喉
用焊黎焊水喉係基本 咁先確保冇漏氣(水)
Good luck
點解唔叫師傅係入屋個條總喉加個閘制?咁有咩事要維修咪下下上天台閂制
同埋有個問題,銅欖係咪做唔到谷鎊測試?但我見房署依家都唔會用錫焊黎做水喉
窗外邊本身有個水閘掣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞