9成按揭/高成數按揭討論 - 6

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
唔算, 只要當時無樓就係首置,
不過佢要借按揭就難D, 借少一成同計曬兩層樓既供款做壓測
問左交行做到

但要借6成或以下
唔算用咗首置
但係佢變咗擔保人
佢自己買樓都好難過到壓測
想問層樓508萬 問左aa 佢話首期+傭+律師費等等72萬左右 如果我係做學校perm位(非老師) 今年point18
請問可以借幾多? 另外如果唔夠借 可唔可以加阿爸/阿媽個名(佢地退左休 但有退休金)
唔知係度問 岩唔岩
首先你有幾多首期同埋諗住借幾多成先
同埋你自己知唔知一開波要俾嘅錢包括邊幾樣野
約75萬首期 想借9成
係唔係1成首期+稅+傭+律師費?
當你借9成壓測37k-45k,pt18唔夠,退咗休無入息應該幫唔到做壓測。叫佢地添d借少d啦。
首期:508k
Ssd:152k
律師:當7k
佣:50k 仲未計劈佣
仲有按保要計
加埋按保月供2.5%息要$18850
林鄭plan 你月入過18850x2= 37700就得
計你扣埋強積金個價wor
擔保人係要搵有收入的人冇收入冇用
轉按e家仲有無rebate
我岩岩批到H+1.3 CR 1
邊間 loan size?
可以, 借二按咪得
實際年利率由14%至24%不等。
loan size?

cr 1 % so much
Loan size <5m
Cr 0.7 至0.8

係咪差唔多?
6.5m 樓 2公婆加埋58k 月入,借9成,過唔過到壓測
大貓H平均低少少,但都係大約低0.0x, 所以分別唔大
但我會揀大貓,原因係因為我會用中界(唔知你有無用)
星之X個回贈計法,大貓係成個Loan size 連埋按保計;支銀就飛按保
假設你按保值20萬,大貓多$200回贈
雖然唔多,但還店都係無條件比你既錢,而且你唔知點揀既情況下,我會選擇拎多$200,食餐好少少都好。
Boc, 7m
咁好嘅,我一樣7m BOC offer 係
H +1.35, CR 0.8%

仲要appeal 唔到
冇用星之谷 係咪著數好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞