[威士忌21]入冬了 係時候飲sherry cask!

1001 回覆
23 Like 1 Dislike
闊口
未飲過
平嘅意思係幾多錢
Blended 都可以品飲咁飲
一樣有nosing , palate and finishing
好嘅blended 加冰好浪費
你講7x-80年代 我諗都三四千幾蚊

點比得起,起碼最貴都千零蚊就算

同埋Blue Label 皇家禮炮慢慢品既話,abv 40%細細啖咁飲根本好淡味,大大啖豪快咁飲同先係正路,所以先話唔同飲法
同埋成支飲都唔會時時刻慢慢品飲,好費神
所以咪有分享站囉
依加買酒都未試過自己清哂一枝
起碼分大半先得
所以就話你細細啖有排飲
Blue Label 新年兩三日都清一支,依期太多聚
平時兩三個星期定期有聚都清一支,
新年先同班fd 飲威食茄,一支細細樽(我諗係你講既分享站),其中一個攞依類樽仔一兩個,我地個個攞成支
成班即刻屌鳩佢,每人分得5-6ml,肉酸到痺
佢一樽好可能貴過你成枝呀
比啲真正好野你飲都唔會識欣賞架啦
我諗我依加清一枝酒要起碼半年
5 -6ml睇死你都一下飲哂架啦
享受嘅野真係唔係個個岩
有幾肉酸呀?你都要講下入邊係咩黎
我最貴既樽仔5-6ml夠你買枝blue label有仲找
樽入面係 Ledaig 18 原裝個隻
唔明點解你地講到一定咁驚世
我咪話你都要講下入邊係乜黎,大家先judge到係咪肉酸
我明你地會咁諗
品飲還品飲,但唔係頭先個情況
過多排去麥芽堂認識一下
有無巴打試過芝華士 水楢木桶18年?
但一人 5 6 ml 一啲都唔肉酸喎
唔通下下一shot 先過癮?
你講黎講去都係啲water down 嘅款
咁不如買tequila vodka
靚嘅都係入手威士忌價
btw食茄我撐大力加冰/紅罐,酒就是撚但啦,飲乜都成日茄味
食茄就當清狗酒算啦
不嬲都唔係拎黎飲..
用黎哂命話飲過輕井沢之嘛
巴打講得無錯,所以最初就講blend 有blend 飲法
甜底 但偏辣
粗飲加冰都可以
不過我會建議平少少買12 Mizunara
我第一次飲,聽就聽得多但少少失望,
巴打聽落飲唔少,不如分享下輕井澤係點
一睇就知我未飲過貴野啦
睇你係咩blended 嘅姐
好似jw 呢啲本身個market 都係俾人粗飲
用黎品飲俾人笑 tim
twa bbr 或者Nikka 果堆都有岀blended malt
定位係用黎enjoy 嘅,唔通又一個rock 杯飲咩
見大家傾得咁高興,我又加2句
Blended 飲唔多
淨係過TGS支spoon cask包桶、響blender choice同twa支sherry style 17yo跳水標,三支都唔係貴野
但支twa好fruity,甜野嚟講幾唔錯,仲要$1000樓下
拎嚟純飲當daily dram都正

TGS個支太耐.....唔記得咗TN,但都對得住個價
支twa好似都話係spoon cask blend
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞