[威士忌21]入冬了 係時候飲sherry cask!

1001 回覆
23 Like 1 Dislike
前年去islay 廠
飲果d 15 18我都覺得soap
威士忌post緊係有人飲威架

紅白就真係唔知了
如果每隻都學唔會唔會有影響?
飲落唔會有好勁既辣味, 又順口 唔識形容詞
meaty即係點
無嘅
但有咁Q好記憶力嗎?
支Bowmore 18 deep and complex 愈飲愈正
Peat + Sherry 無得輸
飲落同Bowmore 10好似差唔多咁
加拿大威士忌有冇好介紹?
我都覺Bowmore 18 deep and complex係好飲過普通18
岩飲peat+sherry試下Ardbeg Uigeadail?

Soap 波飲過呢兩枝cognac cask, 都有你所講嘅薰衣草同番梘香氣, 感覺好gentle 同delicate

個人覺得超好飲同好特別,陣味原全唔似一般whisky

但後尾上網睇原來超多人都係唔鐘意呢陣味

形容佢係妓女香水味(google FWP)whiskyfun 通常都俾soap 波超低分

搞到我覺得自己應該都係狗口
我理解係有種好似食完肉乾咁,少少salty 同個口涸涸地嘅感覺

飲benrinnes都會有呢種口感
我都飲過shot Peat's Beast 34, 一試難忘
完全唔同現代islay whisky
兩回事黎
紅白酒就無
啤酒同vodka都有飲開
呢排天氣凍, 飲得最多反而係vodka唔whisky
就係想試下香水味 有冇推薦
幾好呀
搵到自己鐘意嘅Single malt
glenmorangie 10 都幾舒服易飲
牙serge 比果d分係按自己口味比分嘅
有d鐘意嘅廠都偏高分
佢唔鐘意咪偏低lor

唔一定你係狗口
我覺得上面左邊果枝Islay Violet 正啲
前排見malt cask 仲有$4000 樓下

基本上揾70- 80頭distill 嘅Bowmore 都會有soap
好似話果排唔知發酵定蒸餾出錯先意外有呢隻味
詳情有待其他巴打補充
4000咁貴
諗住頂盡2000
小喬都3000頭
Violet聽講正好多 malt cask好似3580
二千舊bowmore唔洗諗啦,不如預四百飲一杯算啦,鍾意先再儲下錢搵枝正嘢
有無巴打知邊到有得買Johnnie Walker 70's black label
想買支比屋企老人家回味下
任何一間舊洋酒鋪,但都幾海鮮價,你可以格多幾間
Thanks 琴日見到tst有間酒鋪有 不過就要$12 00 等我今個weekend行多幾間睇下先
btw 試飲過70s black label 發現都幾好味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞