[威士忌21]入冬了 係時候飲sherry cask!

1001 回覆
23 Like 1 Dislike
試過
Tobermory 12
Glenmorangie 19
Glen Scotia 15
想試d其他bourbon cask或者上面巴打講番梘味ge whiskey
不過個2支 out budget
其實我只係入坑左幾個月... 未去過Ginger...

而加好好奇...好想試多d唔同既廠同酒..
近代真係冇乜正OB
book 2.....

講真 islay 廠入面
laphroaig 真係
d feis ile
普款又cut 18yo 比咩lord 你飲
10cs都差哂
最快既方法儲經驗既方法係去酒展
可惜Whisky Festival 同 Whisky Now都俾武肺收左皮
casky 應該多d 款
同埋有新手set 可以gogogo
有新手SET就岩我啦...
近期好既LP應該個個都係諗起Book 2
跟左樽仔仲未飲
K11其實都得,你同Tony講聲佢都砌到俾你
點解會係試tobermory/scotia呢d

2k內真係幾多選擇
linkwood呀/elgin/ clynelish/ ben nevis 好多ib 1尾2x都買到

要ob易買又要bourbon
glenfiddich 18 (不過都有d oloroso cask vatted)
但應該岩你口味 花香多
岩岩飲哂

係好飲 不過唔太中
lp+sherry 都係鐘意d young d peat勁dd
反而bourbon lp就鐘意d peat 弱d
上一支飲過好飲嘅Peated Sherry係TWA古地圖標

鐘意this
第一次見BBR呢隻標
新手唔太識,隨便買左幾支平ge bourbon/sherry cask試
會唔會因為太平,所以sherry cask覺得唔岩飲

你揀左咩sherry cask來飲

如果平價真係只推glendronach 18/21
我都加左 幾同意
但冇想像中禁complex 有少少失望
都係macallan 12, glendronach 12 E兩隻

希望你可以比多次機會sherry cask
老納18/21
咁我試多次glendronach 18,1k有找都接受到

BTW, 有冇巴打去過Whisky Lovers買酒?我見個到近我 所以想去望望
勁支持入門試老納18
另外都可以留意下Arran同Glenallachie
新樽Arran18聽聞唔差
Glenallachie飲過支2006單桶都唔錯,重點係唔太貴
但巴打你推介
linkwood呀/elgin/ clynelish/ ben nevis 好多ib 1尾2x都買到
有冇具體年份? 我就咁google 唔知邊支係
有明記老細都包好多桶嘢
價都抵屌
咁我落去葵涌個間望下先
glenallachie 我都係觀望中
abbey單桶好 唔代表普款好

arran 之前飲過款 bodega sherry 平平地都算交到下貨
但之前飲d 單桶都唔係太鐘意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞