經歷左咁多野 一齊再測試下自己既政治光譜

543 回覆
92 Like 19 Dislike

可以幫第三世界國家,但佢哋要移民嚟就100%要收到最緊
屌! 你有無同理心?

我測試偏右我都咁講啦
但係右唔會加劇貧窮?
簡單一句講:右就民族主義重啲,自己人最緊要;左就大愛啲,公平平等最緊要
貧富懸殊同Pecking order一樣係自然現象 幫乜鳩
利申 右膠
我都支持

我以為自己係右點知係22.2左,11.1社群

望下個解釋完全match

我夢想中既社會就係北歐式社會,所以係綠色左派
我唔贊成幫 投咗完全反對

自由市場已經ok
我係克林頓
雖然連登仔成日鬧人左膠,但往往呢啲post我都發現係接近XY軸中心嘅左下右下居多,其實反而係好少同其他人有衝突嘅 social leberal

當然我只係話我見到最多就呢種
第3世界即是強國啦

平時就派錢去攏絡堆下三流獨裁國家

之後又話要人捐錢貼佢偷嘢

no la
乜鳩平等之類嘅左膠理念去扭曲市場同權力結構
反過嚟成為政治同經濟集權嘅原因
左膠只係一群理想主義者
有理想而無正確辦法實現
往往好心做壞事
自由市場佢哋會畀人壓榨

之前唔記得喺邊度睇(可能係content farm),話啲商人帶種可可/咖啡嘅技術去落後國家,一開始就用高價引誘佢哋轉去種可可/咖啡,後尾就係咁壓佢哋價,但佢哋塊田已經唔可以種返傳統嘅農作物
更正
social liberalism,社會自由主義
到底點樣轉中文
係佢哋自己選擇

如果你睇 騙地謊言 promised land都會有呢種體會
唔關民族主義事 共產主義係極左一樣可以用民族主義控制人民 支共咪就係

政治上
右係小政府大市場
左係大政府小市場

社會上
右係自由,程序平等
左係公平,結果平等
都係人哋嘅思想

無對與錯之分

但會有善惡後果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞