經歷左咁多野 一齊再測試下自己既政治光譜

543 回覆
92 Like 19 Dislike
有一半問題都無意見
巴打你比我左少少
拜登咁撚右架咩
佢右碌鳩咩
又支持醫保又提高最低工資
又收難民
中立撚
其實右上會比較接近種族主義(racism)
https://en.wikipedia.org/wiki/Left-wing_nationalism?wprov=sfla1
民族/國族主義其實左翼都有嘅,有好多去到話共產嘅都有支持民族自決/獨立,比較出名嘅例子係台灣共產黨,佢係除左就比日本殖民果陣比清延放棄局住獨立之外第一個要求台灣獨立嘅政黨。

另外台灣獨派人物史明都係馬克思主義者,佢參與過中共,見識過佢地土改鬥爭嘅屠殺同漢人種族主義,覺得佢地好撚虛偽走佬去台灣建立遊擊隊搞台獨
https://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E5%8F%B2%E6%98%8E?wprov=sfla1
咁當然台獨右翼好似比較多
Tg link為手足上庭時間表,由被捕人士關注組制作,其他內容並非出自被捕人士關注組亦不代表其立場
https://t.me/youarenotalonehk/18543
⭐️東區審訊,21歲沈手足不足5人旁聽‼️‼️
⭐️東區朝早少年庭,有暴動答辯同判刑‼️‼️‼️
⭐️東區提堂,71銅鑼灣斬狗黃手足還押至今130日(需要多關心🙏💛)
⭐️東區上庭,20歲梁(需多啲關心)19歲周(兩條褲‼️826東涌違武)判教導所,刑期好撚長‼️
⭐️屯門審訊,1012天水圍議辦縱火案管物意損19歲魏兩條褲(217天水圍POOW,曾還押64日‼️)
⭐️區域上庭嘅4個還押手足還押約1年,其中連潤發於魚蛋被判三年(於201907出獄後四個月再次還押)
⭐️區域上庭,粉嶺姚銘議辦縱火2手足,其中27歲李曾還押一個
其實好多post 都見到呢到左翼思想既人
但咁樣四分好古老
意義唔大
何況好多人根本無自己一套價值觀
一去到具體社會議題好易俾人影響
做左兩個,兩個都係中間偏左

重未block?
答左巴打個回覆
我自己咁睇
越上政府權力越大 / 干涉越多
越下就越講自由 平等
越左就越無階級 無國 無種族之分
越右越講階級 民族 種族 國力
窮還窮,但要有生活尊嚴

成日覺得自己諗嘢好中間
中間超人
左膠係外左實右
中間超人
講真四個格講民族主義係難嘅,左右其實主要都係講緊經濟分配模式,而上下係政府權力,我見納粹主義其實好多時都分係中上,因為其實佢經濟上都好國家主導而唔係咩種族主義
冇撚有錯
講平權其實要種族/族群特權
我覺得只係on9地左
中間超人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞