經歷左咁多野 一齊再測試下自己既政治光譜

543 回覆
92 Like 19 Dislike
原來有咁撚多test做

巴打應該係大是大非會企硬同撐到衡
但係街到見到不平又會幫手/想幫手個啲黎

因為宏觀上好易就有立場 我反蝗蟲反中反共
但現場睇到有個講普通話/國語好有禮貌需要你協助
你都會去幫
或者簡單講 出入lift/門會睇下洗唔洗hold住比人

我都係應該係好右
但我都係綠色偏中間
其實佢有啲問題要睇情況
咩讚唔讚成本國掛他國國旗,掛美國同掛ISIS已經唔同啦
呢啲問題我投中間

for record

屌佢老尾,真唔真啊
因為反共不等於右派
應該7成連登仔都係社會民主主義

經濟中間偏左,政治右
社會民主同保守主義分別在於邊?
我見成個po好多都係呢2個
純粹有大魔頭迫你面對
冇左魔鬼 根本都好守望相助

當然 冚家產一定有
見到一定屌柒佢
證明平時話自己左派嗰啲可以叫極左
而正常左派會佢地標籤極右
利申對上次做仲係左
而家變咗19.4%右係社會主義同自由主義中間
基本上要藍絲戰狼先可以喺呢度做到右翼
極左上好似係Marxist-Leninist Maoist
上下其實係極權vs自由
其實用普通平民角度去做問卷偏左係好合理
除非你愛國主義到一個位先支持啲過分保守政策
有冇連登右派圍個爐
做極都係右上角 明明我都揀得好lib 除左準備打仗同控制移民
我都係簡準備打仗同埋0移
我左中
30%偏左, 但社會同自由係中間 (<5%)

我支持嚴格移民政策
接受唔到每日150個落黎, 但接受有工作7年既可以取得香港人資格

反對地產霸權,反劏房
支持多建公屋/居屋俾中下層有居住環境

對免費醫療 呢點中立D
我覺得醫療系統有D太大負荷
有資源解決呢個問題先(但呢個問題又同每日150有D關)

同意最低工資, 保障一個人收入足夠維生
同意政府對富人重稅作財富再分配
無工作既人係應該有最低限度既補助 (但成個方式係要檢討)

覺得政府角色太重要
只不過例如香港政府,最後淪為中共既木偶
政策助長地產霸權, 炒樓既人,
另外又養左一堆懶人新移民
呢個test偏左
我右中
利申: 古典自由經濟派
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞