[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (107)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
唔可以用監聽黎形容,因為佢都係有味精只係分析能勁好

唔好試,中梗毒
CM 音場明顯闊d,bass就收少少

音質上黎講除左要個bass最大量最鬆又有得換唔同膠外,CM完勝

我以前都唔會考慮CM覺得賣唔出哂gas,試過先知U版同CM版有幾大分別
我冇18同M5,但試聽過a18t,a18s同m5

a18t鐵味極重,d bass好埋身

M5 同樣冷聲底,但bass層次感好d冇咁平面
分析力…兩隻都高,18鐵味好濃鐘意既先好去
bro多謝分享

我覺得調轉,m4 bass大過m5
巴打,其實味精係好定係唔好?
其實係咪還原度愈高就愈少味精?
成日都聽人地講既味精 唔太好 。。。。
自己調味就好,好似去茶記叫奶茶有人叫少甜,有人叫多奶
膽咁重味咪大把人玩
最緊要自己鐘意
其實我覺得係冇絕對嘅還原度,因為歌手製造音樂果時都會調音去適合返唔同樂種,好明顯聽到同一個人但人聲質地有小小分別,姐係所謂味精,一味追求還原其實冇意義
所以部player或者耳機有味精姐係有風格,鍾意就得
收到感謝解釋
都係耳聽為準
試下問下aure做唔做? 不過都好似唔平 around兩千左右
比著我就買過隻耳機好過了
JUST EAR 係咪只能夠等電話
整完模開始計就快三個月,連整完未都唔知
想track下都冇辦法
其實油耳既人係咪唔適合CM
我係唔洗半日對耳就充滿耳油既人
同問
戴半個鐘耳機就會好多油係耳裡面好痕
唔通只可以玩平頭
打比sony問 我嗰時試過
一樣,油到用棉花棒撩舊棉花黃哂唔日日撩都唔掂
我用universal可以洗到粒膠都好啲,驚cm啲導管入哂耳油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞