[綠置居2019]真係完全唔明點解會揀青富苑而非蝶翠苑

207 回覆
64 Like 8 Dislike
兩個地方都去過 位置一定係蝶翠>青富
青富苑噪音其實比藍澄灣好啦...

諗諗聽日都係用畢打街德輔道中街口做終點,本來諗住用皇后像廣場但係788有一個站直頭係皇后像廣場好似對948有d唔公平
蝶翠個隔音露台浪費位置
放部洗衣機之類出去,大把方式可以用。
有得揀邊會揀墳景單位
綠置窮撚仲要住成世
成世墳景
對墳景有偏財運
入左高層蝶翠苑29X呎 大單位
依家要交間300呎公屋出黎
有啲後悔
青富苑一程巴士都去到中環,小巴轉鐵又得,就算慢都係 10 分鐘內仲未計東廊塞車肯定塞過三幹
柴灣喺港島綫盡頭,唔好話出旺角,分分鐘尖沙咀都係青衣快,更加唔好講機場
但係青富苑對面好似都有個好近嘅落貨位喎
on lun 9 起碼簡圙百幾呎兩房啦
自己on9 無得怨,你肯定後悔成世
***四百幾呎兩房
今年無長者唔好話兩房單位一房380個隻都無得你簡
豪宅都望緊墳景嫁咋
同埋如果你唔係買高層,其實唔會點睇到,大約29樓先開始會望正墳景。

其實蝶翠苑來講,我中意向南(即係望山個面)仲多過望市景個面。市景個面有大馬路,會嘈啲同埋多塵,又有隔音露台同窗,唔比拆,有咩事要自己比錢維修,不過各有各睇啦呢個就~有啲人好care個墳就冇計
290尺係講緊包埋外牆喎......扣埋可能得230尺到......而公屋講既300尺就真係300尺比你洗,唔包牆......

你幾多人住?我擔心你住都唔夠住
其實揀樓多數揀返自己會熟嘅地區
其次就係校網/工作地點等

但自己preference
除非新界區返工
否則100%狗衝柴灣

返港島,方便
返九龍,過海唔使逼餐死

可惜這些機會
諗起香港仔
喺正隔離
開窗連人地個墓碑刻咩字都睇到
咁癲......

我接受到遠望咋 柴灣呢個係打則遠望應該唔驚......高層個啲就.......
柴灣隔離有墳場
大大個墳場係隔離點住人,青富苑優勢比佢好勁多
所以我估唔到柴灣啲290尺去到而加都未賣晒
可能真係新界人多啦⋯⋯
香港仔嗰兩楝個則就得好緊要
望墳既基本上都係廚廁氣窗同對流窗
大廳隻主窗一定唔會望到
有咩優勢,可唔可以分享下
Btw我去過柴灣隔離啲樓睇過下,中層真係完全唔係咩問題當然你真係好care墳就冇計啦~
樓主新界人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞