點解個老師係咁話個y字有錯?

403 回覆
89 Like 675 Dislike

認真,我依家有時做野,要填d表....咁就唔係for出面睇,係for內部自己communication。
如果我寫d野要特別長,我都係寫出界算,你分幾行又要用多幾張紙,屌,根本都係自己內部睇,有乜所謂,你寫得清楚咪得,有時要變通先得
我驚遲d下一代真係連呢d咁簡單的野都失去埋。
剔加一捺一樣off 岩就岩錯就錯 咩叫岩一半
又係喎
最撚on9係
呢啲只有小一二會捉 比盡捉到小學
捉完大個咗根本唔會理
講到底就係為捉而捉
打去問啦 想知老師點解釋
我如果自己計數。我都會驚撈亂,不過我會揀過第二d symbols
或者例如你寫個I字,我會用返細階。
反正計數d variable都係自己define 。考試另計
叫雞點樣100×7
我中學都俾英文老師捉過
y,g,j呢類字 叫我一係全撩草一係全正階
罰尻我炒書
如果做嘅嘢係啱
點解做到中學就唔做 做咗就係濕鳩?
好撚矛盾喎
我記得讀中學個陣
我中文miss講過
同一句說話
係作家口中講出嚟就係好優美
而係學生口中講出嚟就係好普通

今次錯既唔係個y字 而係小朋友既身份
試下搵個書法家寫呢個y字出嚟睇吓有邊個敢話佢寫錯

個老師完全係屎忽痕 冇事搵事黎搞
我都係...
冇畫兩條線 = 錯。要改正

我到依家都唔明果兩條線係乜撚野來,好似係代表己經計完,the end的意思?
我依家打斜間兩條線就算,慣左
其實根本冇撚用,只係習慣
痴線
圈返佢個y字比返佢
在情在理都係個老師錯
呢啲咁蠻塞嘅教畜應該係藍屍黎
一於投訴到佢工都無埋
用紅筆圈埋上面電腦印個you,話佢都錯
寫得咁靚做唔到醫生
( )
咁又唔洗起晒鋼既
雖然係電腦字錯
但糾正返個學生都係老師既責任
打去問老師啦屌 咁都話錯 佢咩準則話人錯
今日就捉鳩個y字 第二時寫鳩 government is bad police is not good . 可能要留堂
香港教育玩撚完
  在這些時候,我可以附和着笑,掌櫃是決不責備的。而且掌櫃見了孔乙己,也每每這樣問他,引人發笑。孔乙己自己知道不能和他們談天,便只好向孩子說話。有一回對我說道,「你讀過書麼?」我略略點一點頭。他說,「讀過書,……我便考你一考。茴香豆的茴字,怎樣寫的?」我想,討飯一樣的人,也配考我麼?便回過臉去,不再理會。孔乙己等了許久,很懇切的說道,「不能寫罷?……我教給你,記着!這些字應該記着。將來做掌櫃的時候,寫賬要用。」我暗想我和掌櫃的等級還很遠呢,而且我們掌櫃也從不將茴香豆上賬;又好笑,又不耐煩,嬾嬾的答他道,「誰要你教,不是草頭底下一個來回的回字麼?」孔乙己顯出極高興的樣子,將兩個指頭的長指甲敲着櫃臺,點頭說,「對呀對呀!……回字有四樣寫法,你知道麼?」我愈不耐煩了,努着嘴走遠。孔乙己剛用指甲蘸了酒,想在櫃上寫字,見我毫不熱心,便又歎一口氣,顯出極惋惜的樣子。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞