點解個老師係咁話個y字有錯?

403 回覆
89 Like 675 Dislike
我未見過人用上面個寫法寫個 g
啲小學老師係咁戆鳩
一升班換老師 又有另一個正確寫法
最後學到嘅就係理鳩得佢
投訴啦屌
鬼佬手字好多都好圓好可愛 學唔到
咁樣訓練出黎啲小朋友剩係做到公務員
完全唔識變通
handwriting for dummies
而家啲學校都唔個做乜鳩,啲筆劃執到癲左
乜野個角尖左,圓左都要圈
長左少少,個口合得唔夠埋又唔得
大佬,人黎架,要全部一樣就用電腦啦
已經夠多功課,仲要花咁撚多時間係度挑埋呢啲細微既錯處
知唔知一個小朋友為左寫一個合乎老師要求既字,
隨時擦左不下十次先可以達到佢地要求既標準架

屌你老母,都唔撚明點解啲老母唔撚聯合黎反枱
呢啲根本就on9教育
無謂既優越感
總會覺得你做錯野/做少左,無論你做得幾岩都好
即係吹毛求疵
個老師ON9
學? 分分鐘見家長話你反叛 唔跟老師教既
睇死條友連sans同sans-serif都唔識 更唔好講descender

https://en.wikipedia.org/wiki/Descender
樓主拎去大下佢
查實執呢d濕尻野。
除左訓練學生服從權威之外。係乜撚野作用都無。

根本只不過係教佢地認清現實就係對面權力比你大的時候,你明明冇做錯,對面都可以屈你做錯。標準嚮佢手上。
就係依家香港社會縮影
九百幾種寫y字既方法架啦<<<
想學野
唔識了草? 唔比了草?
YUU
唔同字形都有唔同啦
font.com 之類字形網打個y字都真係隨時有過千種
小學教師有幾多料 大家心照啦
唔挑剔呢D嘢 點 justify 佢地存在價值

等於 office 入面最 replaceable 嘅員工
總喜歡係人面前做D細眉細眼嘅無謂嘢扮忙一樣
有朋友做老師,話驚佢寫壞手勢會變做g
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞