點解個老師係咁話個y字有錯?

403 回覆
89 Like 675 Dislike
我一定會屌柒個主任之後申請轉校
一向都係咁填,我返工都係咁寫野,未出過事
會圈佢然後改正
如果我係佢父母
我一定直接約個老師
當面問佢點解錯
睇下佢有咩講
手寫體嚟講小朋友冇錯,除非題目講明Block Letters,或者果課係教Block Letter。認真,我記憶中小學就已經冇寫過Block Letters,我重記得有個之後一直玩咗好多年嘅同學仔,學Cursive學到要罰抄,即堂巨喊踢枱踢櫈,應該係小一小二左右。
睇嚟你都係比呢個on9老師教
答案要「雙底線」、「"」或「#」唔係數學要求,只係令格式統一,方便批改,但香港嘅教師多數都唔明。
我已經「#」俾佢算。
大把native都係咁寫
我都係
d 老師真係痴痴地
每個人嘅睇法都唔同,無話邊個一定啱
屌你老母閪寫個a字要分2筆寫係咪on9
人地問你點解 你就話要係咁
你係咪d解釋唔掂就叫學生死背既教畜黎
未見過人寫右邊個a字
見上面幫老師既多數都係用一個原因
就係先學左最普遍/規範既野 到明白哂先好用變種

但屌你老母 本教材同一頁已經有幾種唔同既y字 如果講到咁有心教 點解唔選擇一本所有字都係同一系列既 等小朋友唔好未學先亂 一個問題都未解決 又已經帶左另一個問題出黎
一係就叫小朋友“改正”個時 係旁邊寫清楚點解 唔好剩係圈左就算
痴撚線
佢個寫法先正確,年紀大啲可以將啲字連埋一齊

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞