F1 2020 愛美利亞-羅曼尼亞站 討論區

1001 回覆
9 Like 7 Dislike
仲有今年唔知做乜事架車升嚟升去Quali都係接近包尾起步
記得上年成日同對手包1,2,3,4起步
包Q返嚟冇難道,今年試得個一次1,2
仲要睇埋獎金之類額外既錢包唔包。爆cap相信可以用其他途徑出糧。
原來toto等緊呢下
一年有半年時間比緊賽, 另外半年唔係搭緊飛機就喺總部研發緊
初初出有玩
之後彈game又多bug
已棄好耐
https://www.youtube.com/watch?v=gC5BjKGl9vw
條片話拉利有rear suspension問題
我諗拉利未去到迫害圖既 但係以拉利有既資源 唔應該有咁既問題
haas依家多咗嗰位出嚟 舒華文應該玩多年f2 ilott有冇機會上但佢應該唔想同mazepin一隊https://twitter.com/vetteleclerc/status/1321422529844678662?s=21
其實有無逼害 我都可以幾肯定答你有
拉利尾擔 由18年負更新開始
都偏向尾重前輕 尾翼係無下壓力
拉利到而家先話錯方向
話係尾部加返下壓力先係正確
明明Vettel 老早都話要咁
然後今季 今季係明顯抽走Vettel 既技師同資源
就算係同一部車
但ERS setting, 油門setting, 引擎mapping
呢啲都只係得拉利技術人員去set
場外人係睇唔到
場內人可以用GPS去計個分別
但其他隊都無必要做
一個唔關自己事 二來又唔會影響自己
你見拉利愛理不理既態度就知
對Vettel 放置play,
Vettel 都係拿拿臨完埋去就算數
假如拉利有十個技師去負責一部車
Vettel 會得5-7個
拉利既電腦分析同setup 你預都係得70%左右
同一部車分別太大
就算albon廢 排位正賽都show到部車唔差
但Vettel 由fp直到正賽 都係不斷要修正,救車
咁多場都係咁?
Vettel而家慢係因為唔敢push得太盡
過灣一推得盡 就會甩
所以每個灣就要慢啲過
開季到而家 場場穩守慢lec 0.5-0.6?
有無咁巧合呀
而家拉利內部問題嚴重
得返名架咋 人材錯配 做到野既人話唔到事
話到事既人 係做唔到野
佢地內部都係鬼打鬼 唔係做野既
拉利得返一樣優勢 就係資源雄厚
搵到岩既人 一兩年後就會上返去
問題係 要搵到岩既人
但全部有料既都唔去拉利
所以CEO都話 希望fans唔好期望一兩年會翻身
其實好明顯有差別待遇
但咁又有乜嘢問題先

講合約,Vettel 最後一年Leclerc 就仲有長約
講WDC,Leclerc 前過Vettel 太多
冇一隊車隊真係無限資源
就算拉利有錢有人(幾多冗員?)都未必有時間整新野
而今年架車既上限大家有眼睇

咁既情況車隊可以揀淨係谷一個車手
一場攞十分八分
或者「公平」對待兩個車手
一場各攞一兩分

計返數,淨係谷Leclerc 係好合理既策略
啱,所以vettel作為二號車手,佢責任根本就係要做魚雷撞低賓士/紅牛

唔係,所有係叻前面嘅車都要撞
包括愛快兩部車,啱啱好撞哂兩部賓士/max

呢個先係合理策略

利:反叻
叻迷真係on撚9唔係扮
我信叻唔係迫害Vet 嘅兇手
https://youtu.be/UJV3yWeZITQ
Lm
四萬緊係排第四,可以用同一架車同MAX 打平的車手,其他人做唔到
上場一圈過十個已見到真正實力
到時咪贊助直接俾錢車手,不用經車隊俾
紅軍要贏車手冠軍,一定要有三個人互相搶分才有機會
https://youtu.be/zx4C1acJC6E

當年Top Gear有個環節比f1車手揸同一架車睇下邊個做既時間最快, 大家可以參考下呢個
到時個個都自稱pay driver
四萬世一
喂把口咪咁撚賤格啦
he is so eager to see Vettel way behind him
alfa唔換人的話九成都係細舒上haas
道德撚請離開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞