國泰裁員:學者指應賣快運保港龍

183 回覆
36 Like 145 Dislike
事實就係好多消費者非理性,你用個低既底價啲人就會覺得抵。而且可以自行選擇對大部分消費者黎講係比較吸引,好似我唔想食飛機餐咪唔訂囉。點知隔離係友食杯麵,你條女話肚餓,你咪又係要買。
而好多消費者無你諗得咁有計劃,有時以為唔洗行李,點知回程時買爆左,焗要係機場用貴啲既價買行李。
唔洗全部派餐,人手安排可以少啲,成本會低左。
有中國特色嘅航空 留黎做咩
陳偉強

本來世界一致係向緊廉航方向推進
因航蝕章係當初押錯注 唔知廉航會跑出
你話港龍同快運合併 用港龍個名做廉航都仲make sense
賣廉航根本真係on9
咁太古班人真係嚴重判斷錯誤喎,炒期油炒到蝕百幾億
港龍大多數航綫飛中國,上面一唔滿意實比人玩死。而快運飛日韓東南亞可以避開飛越領空,自由度大好多。
窮撚就搭快運

有錢d 有要求就國泰

老老實實
如果收我咁多錢,俾條因卷我食
不如你話唔包餐,但收錢俾我買合味道,咁仲開心
一買一賣又唔會令啲空姐黑面話啲人R杯面

快運啲餐,雖然有啲貴
但起碼叫做我俾錢嗰吓我知道自己會食乜先
唔係佢收左錢包個神秘飛機餐 上到機先知有無伏
快運個焗豬其實幾正,以前佢有賣,我次次都有嗌
所以佢咪話歷史意義lor
不過佢on9在同商家佬講歷史姐
環保d
有要求個d係唔撚會坐因航

求其揾間非廉航既航空公司服務都好過因航
本來係,但結果都係炒哂港龍啲人。一來港龍啲人年資長,人工高啲,二來uo 啲人本身就做廉航,結果只係睇用邊個名,操作都係一樣。
UO 嗰邊好似後期都抽咗CX/KA 啲人過去
UO未賣之前,全部都係啲妹妹仔哥哥仔做FA
賣左之後,開始換左啲媽媽級嘅入去,做廣播嗰陣仲會改唔到口講隻機係寰宇一家成員... 然後dead air
一年後將快運改名為港龍咪得囉!
主要係Cx, 而且比例唔高,主要係換哂啲大陸人同高層,但主力仲係以前嗰班
所以lcc 咪有市場,鍾意個人化既鍾意,覺得抵既又會㨂。而且彈性比傳統航空公司大,反正餐都係客要先訂,客唔滿意轉餐單都快啲。
笑死人
全世界的大航空公司旗下都有一間廉航
賣嚟把鬼
你話將快運改名做港龍好過
快運d餐都幾多人食,次次都見到d空姐無停手
有啲餐其實係好OK
OK過部份傳統航空公司啲餐
特別係飛短途,UO都仲可以俾錢買個正常嘅飯食

我自己覺得航空業客運要recover
廉航都應該係最先再跑出
因為肯定有人因為驚中招 唔想喺機上面食野
咁到時自己食就俾錢 唔食唔買又慳啲錢
好過傳統航空公司派餐又唔係 唔派又唔係
教cc都叫學者
最慳錢一定係執左國泰
留返快運+港龍
未來大部份都係亞洲短線遊. 歐美市場應該收皮
先唔好講佢係方丈報御用學者,呢條友教社會科學,結果乜嘢都評論到。而家連航空公司買賣呢啲咁嘅商業行為都識得評論, 唔講以為佢係商學院 ,真係勁
又係陳偉強 ... 就知又有得笑
條友上年撐警撐到比500 人圍Lect hall
好威威架
學者讀書多,生意完全唔識做賣快運保港龍咁撚on9既野都講得出。 知道兩間既定位未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞