國泰裁員:學者指應賣快運保港龍

183 回覆
36 Like 145 Dislike
國泰航空今日(21日)宣布架構重組方案,包括停止運作國泰港龍航空,並將辭退5300名本地員工。有學者則認為,國泰應出售香港快運,以保留國泰港龍這間具歷史意義的航空公司,直指國泰停止營運港龍是判斷錯誤。

香港理工大學專業及持續教育學院講師陳偉強質疑,如國泰經濟狀況不濟,大可將香港快運放盤,做法可減低成本、取得收入,且避免結束有多年歷史的港龍航空業務,直指國泰判斷錯誤。

另外,國泰提到,有意讓國泰及香港快運繼續營運港龍原有的航線。時事評論員陳雲生指出,有關做法會助長國泰壟斷航空業市場,而快運與國泰的從屬關係不明顯,法理上並不合邏輯。
背後理念係賣晒所有野保決策高層有糧出
一個所謂學者直指太古大班判斷錯誤,呢個好笑
快運啲日韓線先係最賺錢
又唔駛提供飛機餐
加行李又要俾多幾舊
個學者竟然叫人賣快運保港龍
以保留國泰港龍這間具歷史意義的航空公司
On9 離地學者,係生意佬面前講歷史意義
邊樣賺錢洗佢教?
叫d專家食屎啦
國泰上年先用五十億買快運
未回本就叫人放盤
又係陳偉強 廢老
炒期油最賺錢
百搭學者
因為歷史意義

佢係咪歷史系?
Express 橫睇掂睇都更加受歡迎 經濟不景先需要Express呢一類平價機票
佢唔比佢係歷史系講師
又係呢個陳偉強,關佢咩事

https://www.hkcc-polyu.edu.hk/tc/about-hkcc/staff-directory/division-of-social-sciences-humanities-and-design/index.php?sid=74

其研究焦點集中在當代中國民族主義、國民教育、香港文化保育及香港政治文化等課題上。
陳偉強係百份百打手,幫手屌因航,因航做乜都錯,明未
快運又貴又閪
睇情況 經濟好果陣 一定係國泰margin大搵得多 日韓平機margin細但收入穩定
未買UX果陣係好似係諗住將港龍變LCC但係搞唔成
然後買左UX就一天都光哂
KA提早完成歷史任務
學者 專家 邊個比較要食屎
呢件垃圾好心就唔好獻世啦😂
仲要黎緊復航,大把窮撚搭最快回氣
東方御用學者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞