2020年夏/秋季日劇討論(5)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
佢個樣
我的playlist (10/24):
加了《塞壬的懺悔》(WOWOW),《相棒》,《七人秘書》,《遠程戀愛~普通的戀愛是歪門邪道》。
加了《極道主夫》,《35歲的少女》看法細節。
剩返痺甜劇?

一定追:
《危險維納斯》
已經比原著好太多了!
吉高演活咗原著的楓,少了不能上電視的部份,更多活潑和可愛(原著都有活潑和可愛的描述)。
引誘和真心等各個畫面都演得好到位。
妻夫、Dean、中村和其他演員都演得好入味。
劇情現時都好OK。2集最後的滾樓梯有後著。
Backnumber 「エメラルド」

會追:
《塞壬的懺悔》(WOWOW)
劇情OK,
只是主演新木優子演技,在眾多老戲骨之中睇落唔自然。

會睇:
《相棒》
是跨季劇。
劇情本來好正常,
第2 集尾變了開始和有錢惡勢力對決?
没看過以前《相棒》是這樣嗎?

未決定,但會有人喜歡︰
《極道主夫》
玉木宏迷和鐘意搞笑劇的可以試試。
兩集畫面都好黃,好影響觀看,
要好辛苦想像原來畫面。
我覺得依種攪笑法唔太自然。
但玉木宏和其他演員真是演得唔錯。

唔啱口味,但會有人喜歡(非常主觀!和劇水準無關)︰
《遠程戀愛~普通的戀愛是歪門邪道》
得罪波溜迷了。
但鍾意時代小品劇或波溜迷的可以試試。
我在日劇見到口罩、肺炎和叫人做防疫措施就好炆。

未決定︰
《七人秘書》
睇完第一集,唔知劇想向邊個方向走。
演員未見有發揮空間。

棄︰
《35歲的少女》
第一集就棄,得罪好多柴崎幸和老劇迷了。
skip 住睇都好炆好悶。

絕對領域
佢做戲真係好鬼正
謝推
之後會唔會暴走我唔知
但第二集真係好好笑
我睇呢集同睇極主夫道笑得差唔多咁開心

https://twitter.com/remolove_ntv/status/1319745411561648128?s=21

呢個大叔今日51歲
上面貼過個瀧藤賢一啱啱睇43歲
但睇樣兩個年齡調返轉好似合理啲
VS嵐
唔撚係啊
係及川 keep 得太好啫
支那錄左放上網賣?
佢地通常dum上b站直接比人免費睇
one ok rock 個online live同qq合作 賣280人仔
完全想像唔到佢5字頭

死左圖唔好意思支那網既圖
及川王子個名唔係流
做音樂人keep咁好做乜鬼
簡直可惡

一諗到要對住木村佳乃呢個頭兩個將月就
好彩有羊姐對沖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞