成世人飲過最貴既酒

377 回覆
13 Like 239 Dislike
藍冰
三支啤酒, 飲完唔知醒去考試, 最後要重讀果一科學費加半年英國生活費...

利申: 真人真事, 不過係我個FRD
真係貴個瓶
label 都串錯, 你真係識吹酒? 小學雞
最on9 係成班老粗拎d靚酒黎劈...
個晚仲要係去食fine dining, 嘈撚到大排檔咁,真心覺得失禮,最後個個飲撚到嘔,仲要飲唔撚晒

跟住第2日死死地去返工,但個朝返工好撚唔開心,人地食一餐已經多過我份人工
Macalan 35yrs
其實威士忌咁多牌子又咁多款點知邊枝好飲?靠人傳還是枝枝飲
82年 coca cola
香港初出時$1398
軒尼斯XO $278
真係抵飲
不過千幾蚊應該相等於一個月人工
Bowmore 1966 Kingsbury
Glenfarclas 21 by Edward Giaccone
Ardbeg #866
倒落屈臣氏水樽度笨
屈.臣威士忌🔄

果欄訂先有
Macallan 18早兩年飮都係百零蚊有兩啖左右

最大鑊第一次飲威就係18
飲完18嫌貴飲12覺得12完全唔掂
飲過支路易13,成兩皮嘢....
果一下覺得每一啖都有陣銀紙味
Jolly shandy
路易十三同82 lafite 都飲過一次, 不過當時後生唔識分好唔好飲
威士忌唔同廠有唔同風格同工藝,所以每間廠都有自己特色,但通常同一產區既特色相近
而味就好主觀既,我覺得泥煤味重就正,你可以覺得乾果味正,所以我覺得如果想搵啱自己既酒可以去whisky bar 試下tasting pack先,搵咗大概啱自己既味,然後再用產區去搵酒飲
至於靠人傳就.....你聽到既9成9都係俾人炒起既酒,而入口就真係見人見智
路易十三係真係本身貴
50年以上先可以叫路易十三
仲有好多細節 utube好多片有講
利申未飲過 最貴淨係飲過茅台
個樽幾靚幾有型
啲紅酒過10000係餐廳價定係出面售價?
貴價餐廳啲酒水 分分鐘賺你double
vsop咁屎買支xo試下啦
膽石手術養和9萬銀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞