成世人飲過最貴既酒

377 回覆
13 Like 239 Dislike
Omar 嘅單桶波本好高質呀
果酒桶如果搵得意味又係唔錯嘅選擇
其實威士忌陳年多唔代表一定好啲既
而且要睇地方同氣候
個時去酒廠傾計都有問過點解TW咁多NAS威唔陳年多啲,佢地話因為台灣始終比英國個啲地方濕熱,所以其實唔洗太耐已經可以有好好既angel share
有枝係手,上次買咗飲咗少少only
始終唔夠香同順
所以都係買返kawalan
Hennessy Paradis
Angel Share係酒液蒸發喎點會叫「好」?
應該話係食桶呀,台灣熱,所以啲酒陳年被木桶熟成得比蘇格蘭等地方快,台灣放三四年嘅酒可以有蘇格蘭十年以上嘅熟成程度
所以Kavalan好多Sherry桶作品都有食桶過深嘅情況出現,就係酒體顏色深到接近豉油咁,好聽嘅可以叫Sherry Boom
lafite 03...
唔知點解咁貴
心郁郁都係想試
我台灣個酒鬼同事反而話 Kavalan 近幾年貴左, 叫我幫襯返蘇格蘭野
因為以我既理解無angel share既過程係唔會有食桶呢樣野,所以我將食桶納入angel share到
巴打你有興趣可以過黎隔離威士忌post交流下,你依個concept唔正確
反而我可能飲得比較多蘇威,比較上無咁多好驚喜既感覺而kava有
不過我都轉緊口味試波本同Tennessee Whiskey
藍冰啤
Gold Label
真,垃鳩圾廠
得啲得奬桶/少量選桶例如lmdw飲得下,啲regular ob真係災難級
分享下, 美國野真心唔識欣賞, 係咪多數都 grain?
食桶同angel share係完全無關係
蘇威angel share個%低台灣好多
一樣都做到豉油色
可以睇下Glenrothes一啲作品
飲慣scotch飲唔慣bourbon 上次買左支knob creek果浸又濕又up嘅木味真係頂唔順。 最後拎左去浸雞翼
法定要含有51%corn
Nikka Gold & Gold Samurai Whisky
哈哈 我諗起 鄭中基
有無諗過條友都係扮野識飲
茅台 以為又係難飲嘅中國白酒
點知入口甜又唔哽 真心正
果然係一分錢一分貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞