邊個仆街話鴨脷洲駕院易考?[2]

426 回覆
29 Like 70 Dislike
就考。但極力子仲未操得熟。教果個呀sir就唔點出聲。到考模擬試先知好多錯漏
等fail
唔好咁啦 有冇咩心得
我考廢牌 睇清楚廁所個位有無車出
學左咁耐。個呀sir都冇提過要每次停車開車都要望鏡
依家記得咪得
有d驚肥。肥鴨駕我諗以後都唔會想渣車
我都肥啦 唔驚
最慘係個個都話鴨駕條線弱智都合格。多左好多壓力
後日12:10考
想問有咩需要注意
無 等pass
痴撚線 而家排期排到下年10月尾
早考早炒車
搵唔到你上次share 考鴨駕要留意既地方,可摸以再share
Pass 左未
總結鴨脷洲駕院陰濕位

1. 泊完車 準備轉返出去大門方向 一定要用brake 如果唔係就會好近有數字個度牆

2. 出閘前 車頭一定要對住對面樹個公仔 如果唔係就會好近左邊大門

先講易啲個條線:

3. 轉咗入利榮街 要慢少少 因為個度有棵植物生得少少出 好易好近物體

4. 利樂街經常有死車 要做足打燈爬頭望鏡

5. 轉返入利興街會有死車 一定要慢 同埋夠位先轉 爬頭要打右燈望鏡望盲點 過完死車入返左燈 偏返左少少行 對面經常有對頭車 如果踩線 停低俾對頭車過先

6. 最陰濕就係係公廁右轉出返利樂街個讓位 一定要靠公廁門前泊嘅死車睇利興街有無車過緊黎 無先好出 睇定啲

難少少個條利興街線

7. 最仆街就係 利榮轉入利興街 睇清楚有無仆街對頭車

8. 最後就係轉返入學院 唔好踩對面線 停車要打左燈望鏡入p波拉手掣熄車

考完
1 take pass 但係同我一齊出車嗰兩個人肥左
坐在喺大堂都見到唔少人肥左
想問鴨駕一開始考架車係泊左出黎定要係成排車度駛出黎?
有冇補鐘呀?有咩心得
泊咗出黎
你自定棍?
自咋
冇補呀 學咗15節咋
其實都冇咩心得 只可以講嘅係 要俾個考官知道你係一個安全成熟穩重嘅駕駛者
一氣呵成 唔好panic 要停就停 要開車就開 唔好妹 反應要快
上YouTube睇祖哥段片補下習都夠㗎喇其實

有幸上過唔同呀sir嘅堂 聽到多啲建議 都幫到好多

你地重考plan幾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞