《二月廿九》榮獲國際獎項及星期六VIU2021巡禮 續集消息討論(96)

1001 回覆
35 Like 2 Dislike
https://hk.appledaily.com/entertainment/20201018/PTOJQVVREBEIFAXDRWEIPH3HFE/
ViuTV神劇《二月廿九》宣佈開拍續集《940920》,昨晚在2021年節目巡禮上播出預告片,一堆不解的數字「940920」成為劇名兼故事骨幹。「940920」在《二月廿九》是余家聰(劉俊謙飾)給予Yeesa(吳海昕飾)在穿越後相認的密碼,亦是家聰媽媽的死忌,在新一季劇集中,未知這6個數字又代表甚麼呢?而蔡思韵將成為新加入角色,創立「神聖幾何學會」,與Yeesa同樣擁有穿越能力,並招攬家聰做會員。而上一季的暖男Ryan(徐天佑)悄悄地消失,未知今次是否兩女爭一男?

《蘋果》今日致電導演兼監製羅嘉駿(Steve ),他透露今季將由家聰做主體,穿梭於兩個時空之中。他說:「前後傳都有,故事應該係喺佢認識Yeesa之前,所以Ryan唔係主線人物,但都希望佢會客串。」他表示故事大綱已大致完成,但劇本仍在整理中,所以好多客串人物仍未有定案,並計劃明年4月開拍。而《二月廿九》剛揚威海外,奪得新加坡「Asian Academy Creative Awards香港最佳劇集」,問到製作費是否激增?他說:「其實差唔多,但上次去北海道拍攝貴好多,今次預計5月會去台灣取景,成本會降低啲,但疫情關係,都有啲擔心未能如期出發。」在Steve的IG Story已見到有忠粉自製海報,他直言壓力會比上一季大:「上次係我第一次監製,電視台畀我壓力無咁多,但大家咁鍾意,今次基本都係原班人馬製作,我哋預計明年12月交貨,畀多啲時間寫好劇本。」

吳海昕不介意續集要「坐歪」,她說:「劇本仍在努力創作中,所以戲份比仲未清楚,現階段只知道有更多新人物加入,對故事本身嚟講更加有吸引力同神秘感。噚晚出完teaser反應好熱烈,最緊要得到觀眾繼續支持!新一季最大壓力是劇本上要同時兼顧兩個時空難度非常高,但對團隊好有信心,台前幕後合作無間已經好熟,相信將會有更多火花,絕對不會令觀眾失望!」可擔心劉俊謙和蔡思韵這對真情侶拍攝時太過甜蜜?她笑說:「以我觀察,阿謙喺現場同導演最甜蜜!」

新加入的蔡思韵表示心情興奮,因為自己都有看《二月廿九》:「平衡時空、穿越劇嘅題材感覺好新穎,所以當監製嚟搵我傾第二輯,我都好期待個劇本,但現在當然唔可以劇透住啦。」今次團隊將赴台灣取景拍攝,亦是另一個吸引之處,她解釋:「以前喺台灣讀大學,對當地有一份親切感,希望順道可以同朋友敍舊。」至於與男友奉旨拍拖,她直言不是第一次,相信會有新火花:「我覺得都會好自然嘅,之前拍《幻愛》大家早有默契,嚟緊又合作舞台劇《午睡》,相信演員之間嘅合作,喺唔同戲種、劇本上,相信會擦出唔同嘅火花。」
衰妹
佢葡萄
二月六九
提提大家 星期五中午又有得撳爛F5掣
午睡
今次終於可以睇珈其同劉謙 兩個時空嘅會長
mans可能表示珈其好忙,唔cast佢啦,今次我升做會長
咪一早話左ceci情敵係刀演 唔係yeesa
Mans好矛盾
如果有巴西龜就可能有嘉嘉 又可以見面
但係同時嘉嘉又要做人女朋友 好葡萄
有巴西龜無嘉嘉機會大好多.......
Mans:
walking dead : Fat Knife
Left 4 Dead: Steve Sofiee Ceci 會長
導演與劉謙的一天

沖涼片呢
刀刀自己收藏緊
940920會唔會播返沖涼片
不如搵日係台就播
熱鬧過後,我卻感到失落即刻少咗勁多人推post
等多年半,229 post(到時應該係940920 post?)就會重拾昔日光彩了
係咪想作文
所以都話我地係忠粉,幾乎唔放過台前幕後,有關哩套野既所有
我地推足七個半月
笑足七個半月
本身都騎劫咗嚟圍爐吹水交友友啦
依家難得有嘢討論吓 唔使日日攔截
衰妹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞