新手想學玩股票

255 回覆
92 Like 51 Dislike
比隻堅料你
呀,而家證券行成副身家8XXK左右
銀行俾多幾萬貨仔
仲有廿萬貨[而家好似得返9皮野,等緊佢炒起清埋佢,興幸冇合供過仲有派下息]係渣打(仙毫股2隻,1隻停撚埋牌)
儲一年貨當儲錢?
輸淨咁多咪食埋餐飯分咗佢囉財散人安樂
師兄我都唔敢100% 信足你所講既人工低,食物鏈最低果層,垃圾同埋無女。
我只會話你謙虛同埋唔想披露更多自己既野。
師兄我想問你係純買賣股票定係有用工具?期指期權?
再諗深一層,你年少果陣如果輸咁多,咪要用好多時間去儲彈藥去博過?
果陣有無採取過止蝕既行為去避免輸清光呢?
Allin 0005 收息過世
買美股
港股係垃圾
5號仔
十年低位
一路拎住一路收息
美股all in Tesla zoom
港股買阿里巴巴,李寧,小米,美團
基本上係日日贏錢,無得輸
目標價7000
其實初初玩,試下,又唔洗玩咁大既。本身有買港股,10月放$20680港紙試下玩美股,到今日16號都已經有$2577回報。同港股相比,美股上得快,落得快,你會賺得好開心,但亦可能跌到俾佢嚇親,最緊要係理性主導,慢慢學得架喇。連登早兩個月牛市就大把股神,到呢兩個月個市調整,啲牛市股神都唔知去曬邊。即使你想聽連登仔講,但最緊要有自己獨立思考,因為你係唯一一個要對自己血汗錢負責的人,而唔係連登仔。透過一啲較低風險的大型基金(EFT),例如ARKK之類,去慢慢入手慢慢學,可以穩陣之餘又可以慢慢學習,當你學到有自己的看法的時候,你又可以慢慢試多啲,祝你一路成功
20K都冇..... D大學生動不動就上撚到30K,點夠佢地玩.....我冇讀大學命中與書無緣

只能夠講好彩係返外資工
btw.歐資>美資>中資>日資=港資>=印資

純正股.冇洐生.
14年到呢家,玩左幾耐股票就存幾耐
你要知道我人生得錢,冇其他野,對於一個冇洗費既人,存錢其實唔難
呢一種係生活態度,亦係你見到好多真有錢人,寒酸樣,但動不動拎到好撚大筆錢出黎,佢地慣左呢個生活層次水平,而唔係動不動買衣服,鞋,首飾,動不動去月月剪個幾舊水頭.

我細個被欺凌果堆黎,更加唔會有朋友
其實朋友=比肩
命格黎講,朋比一多,就會奪財
除非可以靠食傷去轉化做財,即係靠朋友帶動去搵食,例如保險.

你講既止蝕有呀, 近排2013破頂失敗,我輸18%(輸160K好似)先止,轉馬1211,贏返25%先平手. 我2013止慢左,要反省,因為破頂完第二日有個重點我冇捉實,抵我輸. 每次輸都係反省既好機會.
兩件事歷時10個工作天左右.
不過止蝕都要睇你倉位,唔通1皮野又止蝕咩?直接溝把啦,你1球野又唔止蝕而去溝咩?邊有錢俾你溝,萬物萬事都係相對,世間一切本黎就係相對.
盲目遵從而失去主見,反而係弊多於利.

其實反省呢個概念又係好好
我打LOL,打到過頭二百名,即係菁英.
做到菁英,係好需要知成件事點發展,咩時候做乜,做唔到就落排位.
做到就自然會升排位.減少犯錯機會,就一直爬上去.
上菁英除左技術之外,更更更重要係打觀念,基本上鑽以前都係打觀念.
次觀念就係counter英雄.不過呢個觀念out of stock market.冇乜關係

今個星期一之前我係睇恆指有機會落2幻1,係高位排過夜想沽,可惜一直唔到位(24680),到佢星一咁上法(上都有分陰上慢上,正常上,急上抽上), 成件事又唔同哂,未必會大插住,反而可能夾上去,我又狗沖左屌米@21.45
跟住港女星期4又右一巴,星期5今日又做返個吞噬形態,仲要睇夜期同星期一及下星期點開先知港女想點行,反而美指有想抽上既勢.
不過股災一定黎,幾個月後或者,我唔知,要日日睇去更新個思維.
玩美股同玩正股
唔同流派
目的唔同
我可以返工做埋炒股副業
唔係人人得
即係同一個工作區間,我返緊兩份工
請問有幾多『正常人』做到?
Practice is the best
態度正確
特別拎住D牛熊證post出黎贏百幾二百%果D
睇完就算
分分鐘利潤50K都冇
美股唔係用美金買唔通用人仔咩 ching你去驗下腦先
Btw 我成日諗
月供不如自己慢慢溝好過啦
月供唔理高低位咁入
嗰日未必撞正低位
自己溝至少可以控制低位溝
贏面點都高啲
只可以講千祈唔好玩期權
玩下正股摸索下好
好狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞